|

Turci u Mostaru planiraju izgradnju hiljadu farmi koza

Turci u Mostaru planiraju izgradnju hiljadu farmi koza
8
F
FENA
19.1.2015. u 13:38
27
komentara
8

dijeljenja
Turci u Mostaru planiraju izgradnju hiljadu farmi koza
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara Omer Pajić sa saradnicima primili su danas u Gradskoj vijećnici predstavnike turske kompanije "Milksa", saopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.
Glavni menadžer kompanije Mehmet Yildiram upoznao je gradonačelnika i njegove saradnike kako ta kompanija u BiH želi investirati u izgradnju hiljadu farmi koza i proizvodnju sira, a Mostar je jedno od potencijalnih mjesta za ulaganja.

Zastupnik turske kompanije "Milksa" Aybar Ulcuka kazao je kako je vrijednost projekta oko 300 miliona eura, a svaka farma koju bi izgradili i opremili imala bi oko 150 koza, a cijela proizvodnja sira i mlijeka išla bi za izvoz.

Projekt bi se trebao realizirati u vremenu od pet godina, a kroz njega bi se uposlilo oko 7.500 osoba.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je kako je Grad Mostar zainteresiran za realiziranje tog projekta i u Mostaru, jer žele potaknuti ruralni razvoj te da će kao lokalna uprava učiniti što je u njenoj nadležnosti da se projekt i realizira.

Na sastanku je dogovoreno da prema Gradu pošalje pismo namjere s konkretnim detaljima cijelog projekta, a kako bi se u najkraćem roku moglo vidjeti što Grad može ponuditi, kako od zemljišta u gradskom vlasništvu za izgradnju tvornice za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda, do reguliranja što bržeg izdavanja dozvola koje su u domeni jedinica lokalne samouprave, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...