"Ramazan na Balkanu"
0

FOTO / Turci u kamionima dovezli iftare za 2.000 Goraždana

Sarajevo-x.com
(Foto: Gorazdeonline.com)
Općine Goražde i Bayrampasa iz Istanbula organizirali su srijedu navečer ispred Kajseri džamije u Goraždu iftar za 2.000 osoba.

Kako piše portal Gorazdeonline.com, uz iftar je upriličen i prigodan program.

"Od 2005. godine smo počeli da organizujemo "Ramazan na Balkanu". To je organizacija koju inače djeluje pri općini Bayrampasa, gradskoj upravi Istanbula i već sedam godina se održava.. Svake godine svih 30 dana ramazana u devet raznih zemalja i 20 raznih gradova na ovakav način dolazimo i dajemo iftare građanima. Sve donosimo iz Turske sa ovim velikim kamionima", rekao je Eser Serbest, koordinator općine Bayrampasa.

Sa tri velika kamiona i kompletnom opremom, kuhinjom i binom, što prati tim od 100 ljudi od jutarnjih sati počele su pripreme iftara, postavljanje stolova i priprema hrane a na svakom području se služi različito jelo prema ukusu koji vole građani na tom području.

"Samo što treba da naglasimo da nije važno koje se jelo daje za iftar. Ovdje je važno da mi dođemo zajedno s vama kao braća da budemo. Ovdje je hrana samo razlog zašto dolazimo. Ovdje sa našom braćom na Balkanu da budemo zajedno i osjetimo taj miris ramazana da ga zajednički provedemo" rekao je Serbest.

Općina Bayrampasa iz Istanbula ima jednu jako divnu praksu što na području BiH ima dio općina sa kojima ima dobru saradnju i želi da uveliča ove ramazanske aktivnosti i post sa našim vjernicima, rekao je načelnik Goražda Muhamed Ramović.

"Posebno smo sretni što su našu općinu Goražde stavili na početku ramazana. Inače, imamo jako dobre odnose sa Bayrampasom, to je jedna bogata općina u Istanbulu, mada mi nismo bratska općina, ali imamo izuzetno dobru saradnju kao i sa mnogim drugim općinama kao što je poznato našoj javnosti. Ovo je dobra prilika da se vjernici ovdje i okupe, nije to samo iftar, to je slast zajedničkog iftara, druženja, komunikacije među ljudima, koje nam inače nedostaje", rekao je Ramović.