Balkan i Turska
42

Turci u BiH, Kosovu i Makedoniji glasali za Erdogana, u Albaniji i Srbiji podržali opoziciju

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Još uvijek nezvanični rezultati koje je objavila novinska agencija Anadolija kazuju da je Recep Tayyip Erdogan osvojio 52,6 posto glasova u predsjedničkoj utrci, dok je njegova stranka za pravdu i razvoj AKP osvojila 42,5 posto glasova na parlamentarnim izborima.

AK partija će tako u koaliciji s nacionalističkom strankom MHP, koja je osvojila 11 posto glasova, imati ukupno 53,5 posto zastupnika u parlamentu Turske.

Glasovi dijaspore bili su važni za pobjedu Erdogana, a pravo glasa imalo je blizu tri miliona Turaka koji žive van države.

Blizu 20.000 Turaka koji žive na Balkanu također su glasali u balkanskim zemljama na nekoliko biračkih mjesta.

Prema preliminarnim rezultatima, Erdogan je osvojio predsjedničku utrku u BiH, na Kosovu i Makedoniji sa 58,9, 57,4 i 58,4 posto glasova, prenosi BIRN.

Glavni Erdoganov suparnik Muharrem Ince iz glavne opozicione republikanske narodne stranke CHP dobio je 30,6 posto ukupnih glasova i osvojio većinu glasova u Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Srbiji sa 49,1; 58,3; 55,9; 41,1 i 63,6 posto.

Nakon objavljivanja prvih rezultata Turci su Erdoganovu pobjedu proslavili u Sarajevu, Novom Pazaru, Prizrenu na Kosovu i Skoplju u Makedoniji.

Na parlamentarnim izborima, na sličan način, Erdoganova Narodna alijansa osigurala je većinu glasova u BiH, na Kosovu, Makedoniji i Rumuniji, sa 60,6; 59,4; 59,6 i 40,1 posto.

Sa druge strane, opoziciona CHP i novoosnovana Iyi partija te Saadat partija pod imenom Nacionalni savez, prvi su u Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji sa 46,2; 60,8; 43,5 i 57,8 posto glasova.

Prokurdska Narodna Demokratska Partija HDP, koja je bila isključena iz drugih saveza, također je dobila znatan broj glasova među turskim državljanima koji žive u regionu Balkana, osvajajući 23,9 posto u Rumuniji i 17,1 posto u Srbiji.

Ukupno je više od 59 miliona turskih građana imalo pravo glasa.