Nakon protesta
36

Turbulencije u tuzlanskom SDP-u: Nerminu Nikšiću predložili smjenu Envera Bijedića, on je odbio

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzla predložio je smjenu aktuelnog predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu Envera Bijedića, ali do toga ipak neće doći s obzirom na to da se s ovim ne slaže predsjednik stranke Nermin Nikšić, saznaje Klix.ba.

Predsjedništvo Gradskog odbora SDP-a Tuzla nedavno je održalo sjednicu na kojoj je raspravljano o trenutnoj političkoj situaciji na području ovog kantona, s posebnim akcentom na dešavanja vezana za proteste Udruženja građana 15. maj pred sjedištem ove stranke u Tuzli.

Naime, prevareni kupci stanova i poslovnih prostora u stambeno-poslovnom objektu 15. maj u Tuzli već izvjestan period protestuju na ulicama Tuzle, ali i pred sjedištem SDP-a u Tuzli, zahtijevajući da im se konačno omogući useljenje u njihove domove.

Za završetak radova na objektu zaduženi su kompanija Giprom i Direkcija za izgradnju na čijem se čelu nekada nalazio Enver Bijedić koji sada obnaša funkciju predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a TK.

Za vrijeme protesta prevareni kupci dolaze ispred sjedišta SDP-a gdje traže Bijedića koji dosad s njima nije razgovarao.

Upravo zbog ove situacije Predsjedništvo Gradskog odbora SDP-a održalo je nedavno sjednicu na kojoj je raspravljalo o spomenutoj temi, a zaključci su upućeni na adresu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Glavnog obora stranke Saše Magazinovića.

"Imajući u vidu da se opravdani protesti UG '15 maj', koje su podržala i druga udruženja, u kontinuitetu, mjesecima održavaju ispred zgrade SDP-a BiH Tuzla i da postaju sve masovniji (na posljednjim protestima polagali vijenac SDP-u ispred vrata i ušli u zgradu da traže Envera Bijedića), a gradska organizacija nema mogućnosti da reaguje, jer su protesti usmjereni protiv sadašnjeg predsjednika KO SDP BiH Tuzla, a ranije direktora Direkcije za izgradnju, mi smo vrlo zabrinuti za rezultat SDP-a Tuzla na sljedećim općim izborima. Sjedište SDP-a Tuzle je jedino partijsko, odnosno stranačko sjedište u BiH, pred kojim opravdano nezadovoljni građani organiziraju demonstracije pa se u široj javnosti stiče utisak da SDP Tuzle nije jedna od najboljih organizacija, nego najgora u BiH. Blokada rada SDP-a Tuzla nije jedina, zbog ovog velikog problema blokiran je i rad lokalne vlasti u Tuzli, što nam znatno blokira realizaciju zacrtanih ciljeva i projekata", navodi se u zaključcima Gradskog odbora SDP-a Tuzla.

Kako je navedeno u dopisu koji je u posjedu portala Klix.ba, iz Gradskog odbora SDP-a razumiju nezadovoljstvo prevarenih kupaca, ali njihova reakcija u bilo kojem smislu nije moguća, jer SDP nema nikakve veze s navedenim problemom, osim što je potpisnik ugovora s kupcima u to vrijeme bio član SDP-a Enver Bijedić, a sada predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK.

"Smatramo da je jedan od načina da se zaustave opravdani protesti prevarenih kupaca, nepravedeno organizovani pred zgradom SDP-a Tuzla, povlačenje predsjednika KO SDP BiH Tuzla s te funkcije i da bi tu mogućnost trebalo ozbiljno razmotriti", stoji u dopisu u kojem su iz Gradskog odbora SDP-a Nikšića pozvali na sastanak.

Kako saznaje portal Klix.ba, Nikšić je udovoljio zahtjevu te je jučer u prostorijama SDP-a u Tuzli održan sastanak na kojem je odlučeno da Bijedić ipak ostaje na čelu Kantonalnog odbora stranke.

Nezvanično saznajemo da je Nikšić zadovoljan Bijedićevim radom u stranci te da je to jedini razlog zbog kojeg ostaje na čelu Kantonalnog odbora SDP-a TK.

Zbog ove teme smo kontaktirali predsjednika Gradskog odbora SDP-a Tuzla Slađana Ilića koji je i potpisnik upućenog dopisa, ali on o ovome nije želio otvoreno govoriti.

Kratko nam je rekao da je riječ o internoj prepisci s predsjednikom stranke, potvrdivši da je jučer održan sastanak u Tuzli.