BiH
0

Tuga i ponos među učesnicima "Marša mira"

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Oko 5.000 učesnika "Marša mira Nezuk - Srebrenica 2013" prisustvuje dženazi 409 nevino ubijenih žrtava u Potočarima.

"Sinoć smo prenijeli tabute do musale, sve je prošlo u najboljem redu. Noć smo proveli u tišini", kazao je za Fenu predsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira" Muhizin Omerović.

Omerović, koji je i sam preživio Srebrenicu te 1995. godine prešao na slobodne teritorije Nezuka, kazao je da je emotivno iscrpljen. "Svake godine gledam kako se ukopavaju dobri ljudi koje sam jako dobro poznavao. Ove godine poznajem njih deset. Dan ću provesti s njihovim porodicama", dodao je Omerović.

Idejni tvorac "Super maratona Bihać - Potočari" Jasmin Halilagić kazao je da čovjek mora biti u Potočarima da bi osjetio tu količinu tuge.

"Ako čovjek u sebi ima bar malo onog ljudskog, ne može dopustiti da ge ne preplave emocije u ovom trenutku", dodao je. Članica Organizacionog odbora "Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari 2013" Lejla Čaušević-Sućeska kazala je da se nebo otvorilo nad Srebrenicom.

"To je onaj osjećaj kad si najtužniji zbog nevino ubijenih, ali i ponosan, jer si tu, među ljudima, koji neće dozvoliti da se Srebrenica zaboravi ni ponovi", dodala je ona.

Dodala je da i najjači i najhrabriji plaču. "Tužna sam, ponosna, ali i zadovoljna", dodala je ona.

Organizator "Moto maratona Sarajevo - Potočari" Enver Suljić kazao je da osjećaj ne može riječima iskazati.

"Miješaju se tuga i ponos. Ponos što sam dao doprinos, tuga zbog žrtava", objasnio je. Dodao je da će svi učesnici "Moto maratona" ostati nakon dženaze da pomognu zakopavanju mezara.