Pozitivan epilog
1

Tufekčić: Parlamentarci su pokazali jedinstvo i snagu u pronalasku rješenja za demobilisane borce

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH i dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić u razgovoru za Klix.ba nakon današnje sjednice izrazio je zadovoljstvo usaglašavanjem različito usvojenih tekstova o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

"Kao predsjednik Komisije za usaglašavanje tekstova, znajući kakvih je sve amandmana bilo, neprovodivosti predloženog zakona, problema u Domu naroda i Zastupničkom domu, nemate baš optimizam da će se u toku jednog dana doći do kvalitetnog rješenja. Moram reći da sam zadovoljan jer je Komisija jednoglasno, osam od 10 članova je bilo "za", došla do usvajanja predloženog teksta. Svaki član predloženog zakona smo prošli", rekao je Tufekčić.

On ističe da se po završetku sjednice sreo s demobilisanim borcima ispred zgrade Parlamenta te im je rekao da se smatra dijelom svega s obzirom da je Zastupnički dom dao jednoglasnu podršku, kao i Dom naroda te naglasio da se ne može ići van gabarita koje je dao parlament.

"Pogotovo jer smo dali mogućnost na Komisiji svim zainteresiranim stranama da dođemo do zajedničkog i najboljeg rješenja. Nisam dao medijima da budu prisutni u radnom dijelu, jer bi političari više brinuli o tome šta govore i kako da se svide nekom drugom. Tražio sam da se skoncentrišemo i napravimo što bolje rješenje", govori Tufekčić.

Tufekčić ističe da usvojeni tekst sutra ide u pisarnicu i dalju proceduru kako bi krenuo prema Zastupničkom domu i Domu naroda. Tufekčić očekuje izglasavanje ovakvog zakona u oba doma Parlamenta FBiH.

"Razgovarao sam s predsjedavajućom Doma naroda i nema nikakvog spora da kada to usvoji Zastupnički dom, mi u Domu naroda uradimo isto. Kada oni to urade, mi smo spremni sazvati vanrednu sjednicu i hitno reagovati te konačno završiti ovu priču", ističe Tufekčić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH je dodao su parlamentarci pokazali jedinstvo i snagu te da ne treba žuriti u narednim koracima.

"Brzina je šejtanski posao. Ako su toliko godina čekali i uložili silni napor, šta znači još nekoliko dana. Odgovorno tvrdim, a smatram se tom ekipom, da radimo zajednički posao i očekujemo najbolji rezultat", poručio je Tufekčić demobilisanim borcima.