BiH
12

"Tuđe je tuđe": Ahmed i Muhamed Srđanu vratili 115 hiljada eura

Piše: E. S. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Redakciji portala Klix.ba se javio Srđan, poduzetnik iz Sarajeva koji živi u Njemačkoj. Želio je podijeliti svoju priču i priču o poštenju dvojice mladića Ahmeda i Muhameda. U vremenu kada smo svakodnevno svjedoci nasilja, nepravde, kriminala, smutnje i laži, malobrojni su primjeri koji mogu uljepšati život.

Srđan nam je rekao da je posljednjih nekoliko sedmica proveo u Sarajevu sa namjerom da pokrene manji biznis, koji bi otvorio nekoliko radnih mjesta.

"Kada sam išao napraviti uplatu, od silnih telefonski poziva ljudi sa kojima sam se sastajao, pa i pomalo premoren zaboravio sam torbu sa svim dokumentima i novcem na krovu svog automobila. Kada sam shvatio da nemam torbu pokušavao sam se sjetiti gdje sam je zaboravio i u tom trenutku mi je zazvonio telefon", počeo je svoju priču Srđan.

Pozvao ga je mlađi muškarac koji ga je zamolio da mu potvrdi ime i prezime. Radilo se o dvojici momaka koji su našli torbu na automobilu i u njoj Srđanovu vizit kartu, lične dokumente i 115 hiljada eura.

"Kao i većina, a rekao bih kao i svaki čovjek, vjerujem u moralne vrijednosti, dobrotu, međusobno poštovanje i nadam se boljem i ljepšem svijetu za sve nas. Pošteno radim i zarađujem na mjestu i u zemlji koja više cijeni rad nego što je to slučaj u našoj BiH. Izgubljen i uplašen krenuo sam se naći sa momcima i naišao sam na Ahmeda i Muhameda, dvojicu nasmijanih momaka, koji su mi rekli samo jedan komentar nakon mojih beskrajnih zahvaljivanja: 'Tuđe je tuđe'", rekao nam je Srđan.

Dodaje kako je insistirao da ih nagradi, na šta oni nisu pristali, ali svakako je to učinio.

"Učinio sam to najviše iz razloga što je to u ovom vremenu beznađa i krize herojski čin. U najmanjem mi je interesu da ovaj slučaj postane javan, ali bih se osjetio kukavicom i nepravednim prema toj dvojici heroja, da vam ovo ne obznanim. Narodi BiH su se uvijek spoticali na iste probleme i podjele, ali to je jedan radin, pošten i herojski narod. Na krilima ovakvih i mnogo drugih svijetlih primjera ovaj se narod može izdići iz pepela i kao feniks zasvijetliti punim sjajem, što i priliči ovom plemenitom narodu", zaključio je Srđan u razgovoru za Klix.ba.