BiH
304

Hasan Ahmetlić, Bošnjak koji je obnovio katoličku crkvu: Odgojen sam da budem prije svega čovjek

Piše: Er. M.
Hasan Ahmetlić (Foto: Tesanj.net)
Hasan Ahmetlić (Foto: Tesanj.net)
U bosanskohercegovačkoj etnički politiziranoj stvarnosti čini se nevjerovatnim podatak da je Hasan Ahmetlić, pripadnik bošnjačkog konstitutivnog naroda, svojim donacijama renovirao katoličku crkvu u Tešnju na zadovoljstvo svih stanovnika ove općine.

Na Crkvi Svetog Petra i Pavla u Tešnju davno su privedeni kraju svi radovi na rekonstrukciji vanjske fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnje prozora i kamenih pločica oko crkvenih vrata.

Hasan Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa Tank, koji je bh. javnosti postao poznat nakon što je prošle godine odlučio na račun Have Tatarević uplatiti penziju za godinu dana, izdvojio je blizu četri hiljade KM za renoviranje katoličke crkve.

"Svako jutro išao sam u grad i vidio sam da je crkva zapuštena. Sinula mi je ideja da doniram za rekonstrukcije jer je to ipak nečija Božija kuća, a i ogledalo Tešnja. U meni je proradio inat, jer kada mogu biti sve kuće i džamije lijepe i čiste, pa što ne bi bila lijepa i katolička crkva“, kazao je za Klix.ba Ahmetlić.

On je dodao da je žalosno što su ovakve situacije u Bosni i Hercegovini rijetkost, jer mnogo ljudi u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima mogli bi pomagati drugim ljudima.

"Svi građani Tešnja bili su iznenađeni, ali u pozitivnom smislu. Mi u Tešnju nikada s tim nismo imali problema, a ja sam odgojen tako da budem prije svega čovjek pa sve ostalo. Nažalost, danas ima i onih kojim su važnije druge stvari, ali činjenica je da sa svakim treba živjeti“, rekao je Ahmetlić.

Podsjećamo, Hava Tatarević je majka iz Zecova kod Prijedora kojoj je u ratu ubijeno šest sinova i muž, a kojoj su vlasti iz entiteta Republika Srpska odlučile ukinuti 75 eura koje je primala kao civilna žrtva rata.

Ahmetlić je ispunio obećanje i Havi Tatarević uplatio novac, a za Klix.ba je istakao kako bi oni koji su finansijski sposobni trebali prije svega pomagati osobama koje su u situaciji sličnoj Havi Tatarević.

"Naišao sam na njenu priču u novinama. Dogovor je bio da joj do kraja ove godine uplaćujem sredstva, ali sam ipak odlučio da joj sve uplatim odmah. Ženi uvijek treba novac. Na ovim stvarima se ne treba štedjeti, na majkama se ne štedi. Žalosno je danas da se od njih okrećemo glavu. Mnogo takvih majki ima u BiH", kazao je Ahmetlić.

Malo se zna i o tome da je Ahmetlić zajedno sa petoricom braće napravio i pet kuća u pet sela za pet ugroženih porodica nakon prošlogodišnjih poplava, a da porodice koje je pomogao svojim donacijama nikada nije upoznao jer, kako kaže, ne želi da oni imaju potrebu da se osjećaju dužni da mu nešto moraju vratiti.