BiH
170

Tuča, naguravanje i prijetnje na Skupštini Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša

Piše: N. N.
U nedjelju, 12. jula, u Gradskoj džamiji Velika Kladuša na sjednici Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša došlo je do incidenta i fizičkog obračuna članova skupštine. Kako je potvrđeno za Klix.ba, danas se u cijeli slučaj uključila i policija, a informacija je otišla i prema Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

Od 66 verificiranih članova Skupštine, ovoj je prisustvovalo njih 58 te svih sedam članova Izvršnog odbora Medžlisa. Na dnevnom redu su se nalazile dvije tačke dnevnog reda: izbor predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika do naredne sjednice, te izvještaj o radu. Prisutni članovi Skupštine su udaljili jednu osobu iz džamije, koja nije član, a članove Izvršnog odbora zamolili su da sjednu zajedno, dalje od članova Skupštine, zbog mogućih problema prilikom glasanja. Sjednici je prisustvovao i Nurija Kazaferović, sekretar Bihaćkog muftijstva, a pored njega su do predsjedavajućeg Melkića sjedili još Semir Behrić kao zapisničar i Zumret ef. Ćoragić u svojstvu glavnog imama u Medžlisu, objavio je portal ReprezenT.ba.

U uvodnom obraćanju Melkić je pročitao obrazloženje kašnjenja prve redovne Skupštine MIZ Velika Kladuša, a koje su prisutni dobili u pozivu za sjednicu. Skupština se trebala održati do prvog marta, te kasni četiri mjeseca. Melkić je, kako između ostalog stoji u obrazloženju, od sekretara zatražio sređivanje finansijskog poslovanja u kojem je vidio veliki problem. Između ostalih, pojavio se veliki dug Medžlisa od 24.132,00 KM prema Rijasetu Islamske zajednice u BiH, a koji se nije pojavljivao u izvještajima za 2012., 2013. i 2014. godinu.

Nastavak sjednice je počeo, a potom zapeo na izboru predsjedavajućeg Skupštine i njegovog zamjenika za jednogodišnji period, odnosno do naredne sjednice. Kod glasanja za dva predložena kandidata pokazala se podjela među delegatima - od 58 delegata polovina je bila za jednog, a druga polovina za drugog kandidata.

Budući da nije izabran predsjedavajući, vođenje Skupštine nastavio je Enver Melkić koji je pružio priliku ef. Osmanu Đogiću, članu Izvršnog odbora MIZ da se obrati prisutnima.

Tada je došlo do fizičkog obračuna delegata (7:50 na snimku), a u jednom trenutku smijenjeni imam u džematu Trnovi Selvedin ef. Beganović, javnosti poznat kao žrtva više navodnih napada na njega, šakom je udario Melkića.

Beganović je skinuo majicu te je uzviknuo da je rane koje se vide na tijelu sam sebi napravio.

Naguravanje je nastavljeno i dalje, a na simku se mogui čuti prijetnje, ucjene, galama...

Zumret ef. Čoragić za Klix.ba je potvrdio da je informacija o incidentu upućena Rijasetu Islamske zajednice u BiH te da je cijeli incident prijavljen i policiji. Čoragić je danas o cijelom događaju dao i izjavu u Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši.