Institut za javno zdravstvo RS
0

Tuberkuloza nije bolest prošlosti, u RS 232 oboljele osobe

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u RS su od početka godine prijavljena 232 nova slučaja obolijevanja od tuberkuloze.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je Srni da tuberkuloza nije bolest koja pripada prošlosti nego je i u današnje vrijeme vrlo aktuelna.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nijedna zemlja u svijetu do sada nije eliminisala tuberkulozu", rekla je Rodić-Vukmirova i istakla da se svake godine od 14. do 21. septembra obilježava Nedjelja borbe protiv tuberkuloze.

Ona je naglasila da je Skupština Svjetske zdravstvene organizacije usvojila Rezoluciju SZO 44.8 i istakla da je uspješno liječenje ključna intervencija u kontroli epidemije tuberkuloze.

"Za suzbijanje tuberkuloze SZO je predložila strategiju liječenje po kratkotrajnom terapijskom režimu pod neposrednim nadzorom uzimanja lijekova, koju je Svjetska banka opisala kao najisplativiju investiciju u oblasti zdravstva", rekla je Rodić-Vukmirova.

Ona je istakla da se ovaj način liječenja primjenjuje u čitavoj BiH zajedničkim naporima domaćih stručnjaka, UNDP-a i Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tbc-a i malarije.

"Svi lijekovi za liječenje tuberkuloze kod nas su dostupni, a dobijaju se besplatno po izlasku iz bolnice", naglasila je Rodić-Vukmirova.

Ona je kao osnovne preventivne mjere navela hemioterapiju direktno pozitivnih pacijenata, zatim vakcinaciju, hemioprofilaksa djece starosti do šest godina iz kontakta sa oboljelima, epidemiloško izviđanje i ispitivanje, te zdravstveno-vaspitni rad.