Medicina
0

Zabrinjava broj oboljelih od tuberkuloze otporne na lijekove

Klix.ba
Naučnici su ustanovili zabrinjavajuće velik broj oboljelih od tuberkuloze otporne na četiri najmoćnija antibiotika. Najviše oboljelih je u Africi, Aziji, Evropi i Latinskoj Americi.

Broj oboljelih od tuberkuloze otporne na lijekove je mnogo veći nego se ranije mislilo, a sama bolest umanjuje globalne napore za sprečavanje njenog širenja, kažu naučnici koji su učestvovali u velikom međunarodnom istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Lancet.

"Većina međunarodnih strategija za kontrolu tuberkuloze je razvijena za situacije u kojima je tuberkuloza otporna na lijekove zastupljena u najviše pet posto slučajeva. Međutim, na nekim mjestima je sada ta zastupljenost i do deset puta veća i skoro polovina pacijenata prenosi opasne klice", kazao je Sven Hoffner sa Švedskog instituta za kontrolu prenosivih bolesti.

Tuberkuloza se već smatra pandemijom od koje se 2010. godine zarazilo 8,8 miliona ljudi, a umrlo 1,4 miliona. Tuberkuloza otporna na lijekove se teže liječi, a često je i fatalna. Ova vrsta je otporna na neke od najmoćnijih antibiotika koji trenutno postoje, uključujući isoniazid, rifampicin i florokvinolon.

Liječenje tuberkuloze je dug proces. Pacijenti moraju unositi koktel lijekova tokom šest mjeseci. Mnogi pacijenti ne završe cijeli tretman, što dovodi do razvijanja novih oblika tuberkuloze otporne na lijekove.

Naučnici koji su pratili broj oboljelih od ove bolesti u Estoniji, Latviji, Peruu, Filipinima, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji i Tajlandu su otkrili da skoro 44 posto oboljelih boluje od novog oblika tuberkuloze.

Ova bolest uništava plućno tkivo oboljelih, zbog čega oni kašlju i kišu te tako prenose bolest zrakom. Prema procjenama eksperata, svaka oboljela osoba godišnje zarazi 10 do 15 drugih ljudi.