Skupština KS
563

Trzavice između Konakovića i SDA: Nećete ovdje raditi na taj način, isključio sam vam mikrofon

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na prvoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo već je došlo do trzavica između zastupnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića na jednoj strani i zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA) na drugoj strani.

Na dnevnom redu prve hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo bile su dvije tačke i to Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Klub SDA poručio je da su stava kako je prije svega potrebno konstituisati radna tijela, odnosno komisije Skupštine Kantona Sarajevo, ali i klubove naroda.

Sjednicom je predsjedavao zastupnik Elmedin Konaković koji je prije izjašnjavanja o dnevnom redu upozorio zastupnike SDA kako im neće dozvoliti da današnju sjednicu pretvore u cirkus pa makar morao izbacivati zastupnike iz sale.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara javio se za riječ, a Konaković se potrudio da, prije nego će dozvoliti obraćanje, održi Čampari "lekciju" iz Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Čampara je rekao da smatra kako Skupština KS nije konstituisana s obzirom na to da nisu konstituisane skupštinske komisije koje bi prije zastupnika trebale razmatrati Nacrt budžeta.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Usred izlaganja Konaković je prekinuo Čamparu riječima: "Istekle su vam tri minute. Džaba pričate, ne čuje vas niko osim vaših kolega s lijeve i desne strane. Nećete vi ovdje raditi na taj način".

Zastupnik SDA Mirza Čelik upitao je novu skupštinsku većinu šta će biti ukoliko se neko pozove na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer u Skupštini KS uopće nisu formirani klubovi naroda.

"Budžet bi se trebao razmatrati na redovnoj sjednici. SDA se neće izjasniti o dnevnom redu jer smatramo da je sjednica nelegalno zakazana", rekao je Čelik.

Raspravu o dnevnom redu Konaković je zaključio riječima da je identična situacija bila 2014. godine kada je hitnom sjednicom Skupštine KS predsjedavao zastupnik Kemal Ademović, u to vrijeme zastupnik SDA.

"Imate pravne mehanizme na raspolaganju. Radite šta hoćete. Podnosite apelaciju nadležnim organima ako smatrate da tako trebate raditi. Ja ću podsjetit, kompletan Klub SDA na konstituirajućoj sjednici je glasao za održavanje ove sjednice", rekao je Konaković.

Dnevni red je usvojen sa 20 glasova za i 11 suzdržanih nakon čega je za govornicu izašao predsjednik Vlade KS Adem Zolj (SDA). Njega je Konaković najavio kao "premijera Vlade KS".

"Konaković je bio na čelu ove vlade i opet nije naučio da se ne kaže premijer vlade, već predsjednik vlade. Znate, premijer može biti premijer Kantona Sarajevo, a nikako premijer vlade. Ajde, naučit ćete, mladi ste, bit će vremena", rekao je Zolj.

Nakon pauze zastupnici SDA napustili su sjednicu, a predsjednik Vlade KS Adem Zolj povukao je materijale s dnevnog reda, što znači da se o njima zastupnici nisu ni izjašnjavali.