Sastanak u Sarajevu
21

Truss: Vidimo miješanje Rusije i u BiH, moramo osigurati da demokratske snage nadjačaju sve drugo

V. K.
Šefica britanske diplomatije Liz Truss (Foto: D. S./Klix.ba)
Šefica britanske diplomatije Liz Truss (Foto: D. S./Klix.ba)
Šefica britanske diplomatije Liz Truss održala je danas u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković s kojom je razgovarala o odnosima Velike Britanije i BiH, ali i aktuelnoj situaciji u Evropi.

Na početku obraćanja medijima, Truss je izjavila kako joj je izuzetno drago što se tokom razgovora s Biserom Turković uvjerila u stanje u BiH.

"Drago mi je što sam došla da lično vidim situaciju i da budem sigurna da Britanija jeste predvodnica u davanju podrške ovoj vrlo bitnoj zemlji. Pozdravljam i stav Bisere Turković povodom stravične ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo još više na zaštiti mira i spriječimo da se zemlja vrati prema sukobu. Historija je podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavimo agresiji. Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi", rekla je Truss.

Šefica britanske diplomatije je naglasila kako je izuzetno važno spomenuti 100 miliona dolara investicija koje Velika Britanija najavljuje za Zapadni Balkan.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Danas vidimo znake miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti ovdje. Ovo je pitanje trenutka, biramo slobodu i demokratiju, a ne negativni utjecaj i korupciju. Danas je Velika Britanija zemlja koja najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan u energiju, infrastrukturu kao alternativu investicijama koje dovode do negativnih utjecaja", pojasnila je.

Također, naglasila je kako kroz NATO žele razvijati i BiH.

"Kao što je rekla Turković, želimo kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji vidimo u BiH. Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini. Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. Čvrsto moramo stajati uz svoje resurse i nastavit ćemo pomagati Ukrajini oružjem koje joj treba da pobijedi. To znači i rad s partnerima u cijelom svijetu na novom planu za obnovu Ukrajine nakon rata", mišljenja je Truss.

Poručila je kako nije dovoljno stajati sa strane u slučaju Ukrajine već aktivno pomagati u podršci Kijevu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Situacija ovdje, ali i Ukrajini pokazuje da moramo naučiti iz prošlosti. Demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju. Nije dovoljno stajati sa strane, Velika Britanija mora aktivno pomagati onima koji se bore za slobodu i demokratiju. Moramo biti dugoročno u tome i ne možemo posustati. Moramo biti sigurni da će Putin izgubiti i Ukrajina pobijediti, da ruska agresija nikada više ne zaprijeti evropskom miru", ističe šefica britanske diplomatije.

Nakon toga, osvrnula se i na činjenicu da ruska vojska blokira izvoz žitarica iz ukrajinskih luka prema ostatku svijeta.

"Po mom mišljenju, strašno je da Putin hoće cijeli svijet da ucjenjuje i da glad i nedostatak hrane među najsiromašnijima koristi kao oružje. Putin mora ukinuti blokadu ukrajinskog žita, a mi saveznici i partneri moramo žito prebaciti u ostatak svijeta. Razlog što smo mi uveli sankcije je stravični rat koji Putin vodi u Ukrajini i moramo presjeći finansiranje tog rata. Ne dolazi u obzir ukidanje sankcija i dodvoravanje koje bi Putina učinilo dugoročno jačim", jasna je bila Truss.


Nakon toga, ponovno se osvrnula na situaciju u BiH i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

"Mi smo Dodiku izrekli sankcije kao i drugima koji rade na destabilizaciji. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, demokratiji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost. Ono što vidimo da se dešava u Rusiji jeste posustajanje ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne sada nisu, povlače se investicije iz slobodnog svijeta. Uvijek smo jasno to govorili, sankcijama treba vremena. Neophodno je istrajati u presjecanju dostave plina iz Rusije za Evropu jer se onda ne može finansirati vojna mašina Rusije", naglasila je.

Na kraju, osvrnula se i na probleme vezane za izborni proces u BiH te je poručila kako se izbori moraju održati i da Velika Britanija tu ima jasan stav.

"Podržavamo izborni proces. Izbori se moraju održati i nećemo da se mijenjaju ta pravila. Što se tiče istrajnosti, Velika Britanija ulaže nova sredstva u BiH. To su čiste investicije, podržavamo NATO koji daje potporu Oružanim snagama BiH. Zanima me da svi saveznici rade isto, da osiguraju da snage koje podržavaju demokratiju u BiH nadjačaju sve drugo", zaključila je šefica britanske diplomatije Liz Truss.