Razgovor u Ottawi
452

Trudeau s Komšićem: Kanada i Bosna imaju dugu historiju prijateljstva

A. B.
Kanadski premijer Justin Trudeau i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održali su jučer u Ottawi sastanak na kojem su, između ostalog, razgovarali o jačanju prijateljskih odnosa ovih zemalja s naglaskom na unapređenje te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja.

Ovaj sastanak je bio historijski s obzirom na to da je jedan član Predsjedništva BiH prvi put boravio u posjeti bh. dijaspori u Kanadi gdje je poseban akcent stavljen na potencijalni projekt gasifikacije.

Sagovornici su se usaglasili da bi sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.

Komšić je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala BiH i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije. Također je zahvalio premijeru Trudeau na humanom prihvatu bh. građana u Kanadu, kojih, prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Razgovarano je o strategiji koja bi unaprijedila privredne i turističke potencijale naše države, u čijoj bi realizaciji aktivnu ulogu imala bh. dijaspora koja živi u Kanadi. Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja počasnog konzulata u BiH, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo dosadašnju bilateralnu saradnju ovih dviju država.

I kanadski premijer Trudeau zahvalio je Komšiću i BiH kako je i objavio na svom Facebook profilu na kojem je iskazao važnost ove značajne podrške i posjete.

"Kanada i Bosna imaju dugu historiju prijateljstva, a danas sam razgovarao s predsjedavajućim Željkom Komšićem o tome kako možemo ojačati taj odnos. Fokusirali smo se na povećanje trgovine i investicija, jačanje demokratije i promociju socijalnog i ekonomskog razvoja", napisao je Trudeau.

Canada and Bosnia have a long history of friendship, and I sat down with Chairman Željko Komšić today to talk about how...

Posted by Justin Trudeau on Tuesday, March 10, 2020
Tema razgovora bila je i potreba potpisivanja sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvog koraka ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u BiH. Komšić je potvrdio zvaničnu podršku naše države Kanadi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.