Glavni odbor stranke
148

Trosatna sjednica SDA: Brojne su teme s obzirom na posljednje probleme i sve ono što slijedi

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije je počela u 11 sati i očekuje se da će trajati otprilike tri sata.

Predsjednica ovog odbora je Jasmina Bišćević Tokić, a u rukovodstvu su još zamjenici Mirela Mateša-Bukva, Željko Panić, Alija Tabaković te predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Dio glavnog odbora su i brojni članovi sa područja svih kantona u FBiH, ali i iz RS-a i Brčkog te inostranstva.

Osim njih prisustvuju i drugi uvaženi članovi poput Fadila Novalića, Refika Lende, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića, Adila Osmanovića, Halida Genjca, Safeta Softića, Edina Ramića, Šemsudina Dedića i drugih.

Posljedni "potres" koji je pogodio SDA, a o kojem će sigurno biti riječi su američke sankcije Osmanu Mehmedagiću.

Obrazloženje američkog Ministarstva finansija za stavljanje Mehmedagića na crnu listu odnosi se na to da je on kao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije radio u korist SDA. Odmah su iz SDA poručili da traže dokaze za tvrdnje SAD-a, no oni nemaju praksu otkrivati na koji način dolaze do informacija na osnovu kojih djeluju njihove institucije.

Također je rasprava u javnosti o diplomi Sebije Izetbegović nešto što kontinuirano šteti SDA-u, međutim u stranci o tome rijetko govore. Na konferenciji za medije koja je zakazana nakon sjednice ćemo saznati i da li su raspravljali o nedavnom slučaju oduzimanja diplome direktorici KCUS-a.

Osim toga, razgovarat će vjerovatno i o narednim koracima za formiranje Vlade FBiH s obzirom na to da je situacija prilično složena.

SDA bi mogla u narednom periodu pretrpjeti snažan pritisak ukoliko Refik Lendo ne bude htio dati saglasnost za imena nove Vlade FBiH, a što je vrlo izvjesno s obzirom na to da su takvo ponašanje najavili. HDZ i Osmorka očekuju da će rješenje stići uskoro iz OHR-a, no u tom slučaju i SDA treba zauzeti stav o tome kako će dalje regovati. U javnom prostoru se sve češće čuju i protesti kao način borbe.

Neizostavne diskusije su svakako i druga unutrašnja pitanja poput Dodikovog otimanja državne imovine, izbora novog sudije Ustavnog suda, ali i druge regionalne i svjetske sigurnosne teme.