Temperature blizu rekordnih
535

Tropske vrućine do srijede u BiH, onda slijedi zahlađenje

Klix.ba
Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, građani BiH bit će izloženi visokim temperaturama do srijede, nakon čega slijedi zahlađenje.

Meteorolog Željko Majstorović kaže kako je moguće da se temperature u naredna dva dana približe rekordnim. Nakon srijede, građani će osjetiti pad temperature za nekoliko stepeni.

Poređenja radi, prema portalu Norveškog meteorološkog instituta, temperatura u Tuzli danas iznosi 38 stepeni celzija, dok će u srijedu ta temperatura iznositi 26 stepeni celzija.

Prema informacijama sa stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda temperatura u Sarajevu je u 13 sati iznosila 35 stepeni, Zenici 36, Mostaru i Banjoj Luci 38, Bihaću i Livnu 36 stepeni.

"Što se padavina tiče, očekujemo ih u trećem dijelu mjeseca. Do tada, bit će toplo i sunčano vrijeme", kaže Majstorović.

I u zemljama regije vladaju tropske vrućine. Tako se, primjerice, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije u Hrvatskoj očekuju temperature do 40 stepeni celzija.

U Srbiji će danas biti najtopliji dan ovog ljeta, temperatura će iznositi do 41 stepen celzija, a sutra se očekuju i 42 stepena. Najtoplije ljeto u Beogradu bilo je 2007. godine, kada je izmjerena temperatura od 44 stepena.