Zajednička izjava
603

"Trojka" uoči izbora gradonačelnice Sarajeva: Radimo svi skupa da interesi građana budu prvi

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U zajedničkoj izjavi lidera SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke navodi se kako je sutrašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama, o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

"Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i njegove stranke, što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature. SDP je nakon toga za gradonačenicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić (rođ. Londrc), dok kandidati za zamjenika gradonačelnika ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka)", navodi se na početku pisma koje potpisuju Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović.

SDP, Naša stranka i Narod i Pravda u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika.

"Pozivamo i druge stranke i vijećnike da nam se pridruže. Radeći kao tim i stavljajući interese građana Sarajeva na prvo mjesto, vjerujemo da će buduća gradonačelnica i zamjenici odgovorno obavljati povjerene dužnosti ostvarujući značajne rezultate. Nova administracija će rad gradske vlasti učiniti boljim i transparentnijim", saopćeno je.

Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave.

"Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkovito na zadovoljstvo svih građana", kaže se na kraju izjave.

Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za sutra u 10 sati.