Dan odluke
180

Trojka na samom pragu većine, izbor gradonačelnice Sarajeva zavisi od svakog glasa

G. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sutra u 10 sati nastavlja se sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj bi trebala biti izabrana gradonačelnica i njeno dvoje zamjenika.

SDP je, podsjetimo, za gradonačenicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Njihovim imenovanjem bila bi stavljena tačka na mučni proces uspostave gradske vlasti, skoro pet mjeseci nakon lokalnih izbora.

Dešavanja u Gradskom vijeću dospjela su u centar pažnje javnosti nakon što nije uspjelo imenovanje Bogića Bogićevića za gradonačelnika, te nakon istupanja NBL-a Ibrahima Hadžibajrića iz tadašnje Četvorke.

Podrška 15 vijećnika

No, iako se čini da je situacija sada jasna, da je Trojka riješila unutrašnje trzavice i da ima sigurnu većinu, sutrašnje glasanje zapravo nije bez neizvijesnosti.

Naime, stranke Trojke u sutrašnje glasanje ulaze na samom pragu neophodne većine. Posljednji dokument podrške kandidatima pred sutrašnje glasanje potpisalo je 15 vijećnika, a upravo toliko je potrebno za većinu.

Trojka trenutno ima potpise 15 vijećnika
Trojka trenutno ima potpise 15 vijećnika

Podsjetimo da je ranije koalicija imala podršku 18 od ukupno 28 vijećnika.

Na listi potpisnika podrške više nisu vijećnici koji su se povezivali s Hadžibajrićem niti je tu Željko Majstorović, koji se razišao sa Platformom za progres, a koji je ranije također bio na strani te koalicije, iako je u posljednji trenutak odlučio da ne glasa za predsjedavajućeg Vijeća iz NiP-a.

Dakle, dovoljno je da se samo jedan vijećnik koji je potpisao dokument ne pojavi ili da promijeni stranu, odnosno da iz političkih ili ličnih razloga ne podrži predložene kandidate, i da lista ponovo padne.

Pogotovo je to bitno s obzirom na to da su među 15 potpisnika i imena onih koje su neki predstavnici Trojke javno, pred kamerama, prozivali da su glasali protiv interesa ove koalicije na prethodnoj sjednici, odnosno da su izdajnici.

Uz to, nema sumnje da će politički protivnici nastaviti s lobiranjem među vijećnicima, ne bi li spriječili formiranje nove vlasti.

Stoga nije čudno što su lideri tri stranke večeras ponovo uputili zajedničko saopštenje za javnost, iz čijeg se sadržaja može zaključiti da je prevenstveno pisano kao poruka vijećnicima.

"Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave", stoji u saopštenju.

Jasna poruka vijećnicima

Također se navodi da "neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa".

"Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa", navodi se u večerašnjem saopštenju.

Zanimljivo je da su lideri Trojke osjetili potrebu da se ovakvim saopštenjem obrate vijećnicima i da ih podsjete šta je njihova odgovornost, te da preveniraju eventualni pokušaj neposluha ili izdaje.

S druge strane, olakšavajuća okolnost za njih je što je sutrašnje glasanje javno, za razliku od glasanja za rukovodstvo Vijeća koje je bilo tajno a što je otvorilo mogućnost za mutne radnje.

Stoga su šanse da Sarajevo sutra dobije gradonačelnicu i dvoje zamjenika velike, ali događaj, ipak, nije lišen napetosti.