Prekrajanje vlasti
214

Trojka i HDZ podijelili resore NES-a i SBiH: U Vladu ulazi HDZ '90, ministar policije bit će Ramo Isak

S. M.
Ramo Isak (Foto: E. H./Klix.ba)
Ramo Isak (Foto: E. H./Klix.ba)
Koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i SBiH ukoliko skupe većinu i visoki predstavnik donese novu odluku. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak bivši član NES-a.

Kako je potvrđeno za Klix.ba HDZ 1990 pristao je podržati novu Vladu FBiH te će dobiti ministarstvo zdravstva. Na tu poziciju bit će imenovan Nediljko Rimac.

Bivši član NES-a Ramo Isak dobit će ministarstvo unutrašnjih poslova, a zastupnik Arnel Isak u Predstavničkom domu FBiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade.

Član SDP-a Vedran Lakić bit će novi ministar energije, rudarstva i industrije, dok bi također članica SDP-a Jasna Duraković trebala biti nova ministrica obrazovanja i nauke u federalnoj Vladi.

Na čelo ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata trebao bi biti imenovan Nedžad Lokmić (SDP).

Ministarstvo trgovine trebalo bi pripasti Našoj stranci, na čije čelo će biti imenovan Amir Hasičević.

Na kraju, kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je član NIP-a Kemal Hrnjić.

Povodom rotacija u ministarstvima kontaktirali smo Ramu Isaka koji nam je kazao da je iz medija saznao za imenovanje.

"Iz medija sam saznao za svoje imenovanje ali mi je poznato da je zastupnik u Parlamentu FBiH Arnel Isak obavljao razgovore sa još četiri osobe s jedne i druge strane. Regionalni odbor NES-a danas me je razriješio dužnosti u regionalnom odboru ZDK-a na što sam također saznao iz medija. To što su uradili je suprotno statutu stranke i ako to budu uradili ja se neću smatrati članom NES-a. Zanimljivo je da su imenovali ljude kao zamjenu koji me zovu i kažu mi da uopće nemaju pojma da će se njihova imena naći na tom spisku. Nisu za to i protive se da budem razrješen dužnosti", rekao je Isak.