BiH
0

Trodnevna radionica "Ženska ljudska prava"

FENA
Radionica "Ženska ljudska prava" za mlade žene iz cijele Bosne i Hercegovine bit će održana u Sarajevu od 23. do 25. juna u organizaciji Fondacije CURE.

Iz ove fondacije saopćeno je da će se na trodnevnoj CURE radionici educirat 26 aktivistica iz Sokoca, Prijedora, Jajca, Tuzle, Modriče, Zenice, Bihaća, Sarajeva, Han-Pijeska, Bratunca i Ilijaša.

Cilj radionica je predstavljanje osnovnih pojmova ženskih ljudskih prava, pravnih okvira koji garantiraju ženska ljudska prava i sve to kroz interaktivni rad i kritičko posmatranje savremenog bh. društva kroz prizmu rodne jednakosti.

U okviru radionica bit će održane prezentacije, organiziran rad u grupama i istraživanje te upriličene dodatne aktivnosti kao što su filmovi, istraživanja, itd.

Teme s kojima će se upoznati učesnice radionica su pitanja spola i roda, odgovornosti medija kroz rodnu jednakost, HERstory - ženske historije kroz vrijeme i prostor, od feminizma do rodne jednakosti kroz pravni okvir.

Fondacija CURE radi na pozitivnim društvenim promjenama, a radionice su namijenjene u cilju osnaživanja mladih žena u vještini prezentiranja i istraživanju te kako bi postale aktivne članice bh. društva.

Voditeljice seminara o ženskim ljudskim pravima su Berina Meheljić i Vedrana Frašto.