Sarajevo
0

U srijedu počinje Festival ženske umjetnosti PitchWise

FENA
Izložbom mladih umjetnica, u srijedu, 16. septembra, počet će peti PitchWise (PW) - Festival ženske umjetnosti BiH.

Za četiri dana, koliko će trajati festival, umjetnice, aktivistkinje i teoretičarke će transformirati, dekonstruirati društvena pitanja i odnose, identitete i stanje svoje zajednice svojim unikatnim umjetničkim iskazom, potvrdila je Feni Vedrana Frašto, uime Fondacije CURE, koja i organizira ovaj festival.

Kako je 2010. godina izbora na festivalu će se predstaviti političarke iz regije Dragana Obrenić (Srbija), Karolina Leaković (Hrvatska) i Samra Avdić (BiH), koje će govoriti o temi "Žene u politici" i prezentirati svoja iskustva i viđenja o važnosti uključivanja žena na mjestima odlučivanja.

Jedan od događaja na festivalu bit će i javna debata ''Osnaživanje uloge žena - 101 razlog zašto glasati za ženu'' na kojoj će učestvovati poznate i utjecajne osobe iz javnog bh. života da bi govorile o važnosti glasanja žene na općim izborima 2010.

U sklopu PW bit će upriličeno nekoliko tematskih prezentacija. Autorka i feministička aktivistkinja Adriana Zaharijević predstavit će bh. javnosti knjigu "Postajanje ženom" i govoriti o temu "Mi, Viktorijanke".

Goran Lazin će predstaviti "Emancipaciju žena kroz modu" fotografijama i predavanjem, u periodu od industrijske revolucije, kroz 20. vijek do danas. Akcent će biti na kritičnom stavu društva i njegovom ophođenju prema ženskoj modi i emancipaciji žena, koja se odražavala i kroz promjenu odijevanja.

Mlada teoretičarka Paula Petričević (Crna Gora) održat će predavanje "Slatka pilula antifeminizma" o razlozima zbog kojih je feminizam opterećen negativnim relacijama, a njegova iznimno rijetka pominjanja u javnosti uglavnom su ograničena na demonstriranje suvišnosti postojanja feminizma danas ili zaključaka ograđivanjem od njega.

Promocija feminističke literature ''Šta će mi revolucija ako ne mogu da plešem'' autorice Jelene Đorđević, bit će propraćena razgovorom s aktivistkinjom Sandrom Ljubinković o temi "Briga o sebi - kako njegovati vlastito zdravlje".

Bit će upriličena i promocija francuskog filma "Kancelarija Boga", film Clarie Simon, koji govori o problemima s kojima se suočavaju mlade žene, kao što je problem reproduktivnog zdravlja, seksualne slobode, identiteta i mnogi drugi.

Program će sadržavati i dokumentarne filmove iz producentske kompanije Women Make Movies (Žene prave filmove), o reperkama i njihovim iskustvima u muzičkoj industriji "Say My Name", o djevojčicama koje su prisiljene na genitalnu mutilaciju i gnusno nasilje i otežan život, a nakon toga bit će prikazan dokumentarac "Africa Rising", kao i "Women’s Kingom" koji je priča iz Kine o mjestu gdje žive žene i gdje se ne udaju.

Osim besplatnog i lako dostupnog programa, PitchWise tim i ove godine donosi radionice i razgovore, diskusije o važnim temama za stvarnost i uspjeh žena u BiH i regiji, stvara kreativni prostor u kojem svijet feminizma lokalne zajednice susreće i prikazuje feminizme cijelog svijeta.