{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trodnevna konferencija o Balkanu otvorena u Sarajevu

F
10.10.2013. u 19:44
0
7
Trodnevna konferencija o Balkanu otvorena u Sarajevu
0
Trodnevna konferencija o Balkanu otvorena u Sarajevu
Željko Komšić (Foto: Anadolija)
Treća Međunarodna konferencija o Balkanu pod nazivom "Bosna i Hercegovina u zajedničkoj historiji i multikulturološkoj atmosferi Balkana" otvorena je večeras u Sarajevu.
"To je tako potrebna tema imajući u vidu trenutak u kojem se nalazi naša zemlja", rekao je u uvodnom dijelu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić, osvrćući se na naziv skupa.

Naglasio je da je bosanskohercegovačko društvo izgradilo multikulturalnost i suživot jer je Balkan, iako sintagma za vječito "bure baruta", imao duge periode mira. Današnja Bosna i Hercegovina je rezultat zajedničke historije i multikulturalizma na Balkanu. Ona je uvijek bila jedno društvo, nastalo prožimanjem različitosti.

"Sukobi su izbijali u velikim geopolitičkim poremećajima. Evropska istorija nije ništa manje krvava nego balkanska", rekao je Komšić.

Problematizirao je posebno institucionalnu diskriminaciju u današnjem bh. društvu koja postoji nad onima čije se ime definira kao "ostali".

"S pravnog aspekta, pitam se kako mogu postojati konstitutivni i nekonstitutivni građani kada su oni tu odavno zajedno? Neki od njih izjašnjavaju se kao Bosanci i Hercegovci, po imenu zajedničke države, a mi ih nazivamo 'ostali'", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i založio se za građansku, sekularnu državu, s jednakim pravima i šansama.

Za Evropu i Evropsku uniju je rekao da one nisu isto iako tome teže.

"Evropska unija ne smije zaboraviti osnovne vrijednosti na kojima počiva ako ih želi sačuvati. Ako u zlu koje se dogodilo početkom devedesetih godina prošlog vijeka na tlu Bosne i Hercegovine ima ijedna pouka za Evropu, to je primjer šta se može dogoditi kad se zaborave svi temelji na kojima počiva civilizirano društvo a multikulturalnost postane samo fraza kojom se hvalimo", kazao je Komšić.

Trodnevnu konferenciju o Balkanu organizirali su Univerzitet iz Istanbula, Sarajevski univerzitet i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Okupila je stručnjake koji istražuju razne aspekte Balkana i treba da proširi saradnju i interakciju među njima te uspostavi prostor za diskusiju u regionu iz različitih perspektiva.

Prve dvije konferencije ove vrste održane su u Skoplju u maju 2011. i u Tirani u oktobru 2012., kada su se okupili balkanski stručnjaci iz cijelog svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: