BiH
0

Sarajevo: Još jedno putovanje kroz historiju Balkana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više od 150 učesnika iz zemalja regiona, ali i Turske, Ukrajine, Njemačke i drugih zemalja učestvovalo je na trodnevnoj 3. Međunarodnoj balkanskoj konferenciji (IBAC) o temi “BiH u zajedničkoj historiji i multikulturalnoj atmosferi Balkana“, javlja Anadolu Agency.

Konferencija je organizovana u saradnji Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Univerziteta iz Istanbula iz Turske. Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Nevad Kahteran tokom jučerašnjeg dana govorio je o značaju ranih interkulturalnih bosanskih veza za interkulturalna susretanja.

“Najprije sam mislio na zaboravljenih šest stoljeća prije dolaska Otomana na Balkan, kada je Bosna bila kraljevstvo, a ne zemlja seljaka na brdovitom Balkanu. Umjesto onih koji su u vlastitoj domovini izmislili distrikt, naši su rani preci, koncem 8. i početkom 9. stoljeća, napravili čitav distrikt u Palermu”, pojasnio je Kahteran.

Prema njegovim riječima, oni su na taj način gradili link sa islamskim svijetom, puno prije dolaska Otomana. Govoreći o važnosti Balkanske konferencije za region, Kahteran kaže da je potrebno napraviti konekcije sa svim centrima, kako na Istoku tako i na Zapadu.

“Nažalost, čini mi se da smo se pretvorili u jednu veliku čekaonicu naroda koji čekaju prihvatanje ne shvatajući najvažniju stvar, niko vas nigdje neće prihvatiti ako to ne zaslužite, odnosno morate raditi da biste bili interesantni nekome da vas prihvati i da onda utvrdite jednu sarađivačku konverzaciju”, pojasnio je Kahteran.

Predsjedavajući organizicionog odbora konferencije prof. dr. Ahmet Yesil rekao je da je prva konferencija održana u Makedoniji 2011. godine, godinu kasnije u Albaniji, a sada se održava u BiH.

“Cilj nam je upoznavati druge ljude sa historijom Balkana i na taj način sakupiti ljude iz raznih država na jednom mjestu, kako bi razmijenili iskustva, radove”, pojasnio je Yesil. Prema njegovim riječima, Balkanska konferencija se svake godine održava u nekoj drugoj zemlji.

“Na konferenciji je učestvovalo oko 150 učesnika iz deset zemalja, a oko 65 učesnika je držalo prezentacije o Balkanu. Pored učesnika iz balkanskih zemalja i Turske, učestvovali su i učesnici iz Njemačke, Italije, Azerbejdžana, Ukrajine, a prošle godine je bilo dosta učesnika iz Rusije”, pojasnio je Yesil.

On je dodao da je cilj održavanja ove konferencije sakupiti što više ljudi iz različitih zemalja kako bi poboljšali odnose sa Turskom. Na ceremoniji otvaranja konferencije prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da je tema konferencije tako potrebna tema za BiH u aktuelnom trenutku u kojem se nalazi.

“Naše društvo se susreće sa temom zajedničke historije i multikulturalnosti na tri nivoa. Prvi je onaj unutar BiH, drugi kroz poimanje regiona Balkana i reći nivo je zapravo ideja o Evropi“, rekao je on.

Prethodne dvije godine održane su dvije konferencije IBAC-a i to u Makedoniji i Albaniji. Tema IBAC-a u Makedoniji bila je “Koegzistencija kultura na Balkanu“, a u Albaniji “Balkan na raskrsnici: Evaluacija prošlosti, čitanje sadašnjosti i zamišljanje budućnosti“.