BiH
0

Trnka: Predizborna kampanja i prekompozicija vlasti ispred evropskih integracija

FENA
Kasim Trnka
Kasim Trnka
Dok više od 70 posto građana Bosne i Hercegovine podržava ideju ulaska naše države u Evropsku uniju, dotle imamo situaciju da bh. politički lideri ne mogu postići kompromis ni o nekim elementarnim stvarima poput implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Ovo je danas kazao novinarima u Sarajevu član Nadzornog odbora Panevropske unije BiH prof. dr. Kasim Trnka, podsjećajući da se u Bosni i Hercegovini predizborna kampanja za lokalne izbore, kao i prekompozicija vlasti, stavlja u prvi plan u odnosu na nadstranačke i državne ciljeve pristupanja evropskim integracijama.

"Nesumnjivo je da će se poslije lokalnih izbora, a vremena nema mnogo do općih izbora 2014. godine, morati prekinuti s ovim zastojem i napraviti ozbiljni pomaci tom pravcu", smatra Trnka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim posljedicama za Bosnu i Hercegovinu nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, Trnka kaže da će se tim činom otvoriti neki problemi, ali da dvije vlade pokušavaju eliminirati štetne posljedice u tom smislu uz pomoć EU-a.

Međutim, smatra da je najveći problem u bh. administraciji, koja nije sprema da ispuni sve kriterije za nesmetano kretanje robe, ljudi, informacija i svega što podrazumijeva uključivanje Hrvatske u EU.

Podsjetio je da postoji jedinstven stav evropske zajednice da Bosna i Hercegovina ima perspektivu u Evropskoj uniji te da bi uz veći napor vlasti BiH to mogla i postići.