BiH
0

Trnka: Nismo se bavili prijedlozima prekrajanja kantona

FENA
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Članovi Ekspertne grupe za izradu preporuka za promjene Ustava Federacije BiH prof.dr. Kasim Trnka, prof. Mile Lasić i doc. dr. Zlatan Begić posjetili su nedavno Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku s predsjedavajućim Skupštine i premijerom BPK Goražde Suadom Došlom i Emirom Fraštom, te sekretarom Vlade BPK Emirom Sijerčićem, razgovarano je o nacrtu Preporuka za izmjenu Ustava Federacije koje će zvanično biti predstavljene na konferenciji 14. i 15. maja u Sarajevu.

S ciljem razvoja preporuka koje bi doprinijele unapređenju funkcionalnosti, učinkovitosti i troškovnoj efikasnosti u Federaciji BiH, Ekspertna grupa je uključena u obiman proces konsultacija koji ima za cilj prikupljanje stavova, kako nadležnih vlasti tako i civilnog društva i relevantnih stručnjaka iz različitih oblasti."Smatramo opravdanim postojanje ovog kantona i sa mnogo više pažnje treba se odnositi prema ovom prostoru, uzimajući u obzir specifičan položaj i stradanja stanovništva u proteklom ratu -istaknuli su kantonalni zvaničnici, te iznijeli primjedbe na ponuđena rješenja, posebno s aspekta da se radi samo o izmjenama Ustava Federacije a ne čitave Bosne i Hercegovine.

Članovi Ekspertne grupe demantirali su informacije da su se bavili prekrajanjem kantona. "Preporuke su ustvari radile jednu temeljitu analizu ukupnog funkcioniranja FBiH, postavile neke generalne ciljeve, šta bi trebalo da bude u reformi Ustava FBiH, s ciljem da se otklone svi dosadašnji nedostaci. Bilo je značajno da se otklone mogućnosti nastupanja kriza, blokada u sistemu, a posebno da se još razmotri odnos između federalne i kantonalne vlasti i općinskih vlasti. U tom kontekstu, mi smo generalno razgovarali o odnosu kantona i Federacije, odnosno kantona i opštine. Pojedinačno nismo ni o jednom kantonu govorili", rekao je profesor Kasim Trnka.

Pojasnio je kako ova grupa nije ušla u zamku, kao što su radile neke prethodne grupe, da se bavi prijedlozima prekrajanja kantona. Njihov je stav da bi kantoni trebali, ako ostaju, da se razvijaju prema regionalnom principu. Dok postoje, oni trebaju da budu funkcionalni, efikasni, u funkciji građana. "Naša opća ocjena je, polazeći od finansijskih pokazatelja, da je veliki broj kantona u finansijskim problemima, da bi trebalo smanjivati broj kantona, a pri tome biti vrlo pažljiv kako će se to uraditi. Ustav to ne tretira, to je uređeno federalnim Zakonom o razgraničenju kantona, prema tome, zakonodavac je taj koji će definitivno odlučiti o tome hoće li se smanjivati i koji će biti kantoni", naglašava Trnka.

Ekspertna grupa predvidjela je, kako ističe, niz rješenja za smanjivanje troškova administracije. Predloženo je da se smanji broj poslanika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i Domu naroda, kao i broj ministara u kantonalnim vladama, a posebno da se kod naknada profesionalcima i onim koji amaterski obavljaju tu funkciju uvede određeni red i da se njihova primanja učine zavisnim od prosječnog ličnog dohotka ostvarenog u Federaciji, odnosno kantonu."Poslanici treba da dijele sudbinu građana i neprihvatljiva je odredba koja postoji u sadašnjem Ustavu Federacije da se plaće poslanika ne mogu smanjivati", kaže prof.dr. Kasim Trnka.

Prema preporukama, vlade kantona sa manje od 50.000 stanovnika trebale bi da imaju sedam ministarstava, a Skupštine 15 poslanika. O ovome bi se, kako ističe premijer BPK Goražde Emir Frašto, moglo razgovarati s aspekta zadovoljenja građana i funkcionalnosti kantona.

Kantonalni zvaničnici nisu krili razočarenje što se razgovori o Preporukama u Bosansko-podrinjskom kantonu obavljaju nakon što je nacrt završen, bez mogućnosti da se uvaži i mišljenje iz ovog kantona. "Oni su obavili sedamdesetak razgovora. Mi smo jedan od zadnjih subjekata sa kojim oni razgovaraju. To ukazuje na nekorektan odnos ili nam ne daje za pravo da mi budemo ugrađeni u ove preporuke. Ima tu raznih udruženja kojima se više posvetilo pažnje nego recimo jednom kantonu ili njegovim predstavnicima. Tako da su naše primjedbe vjerovatno opravdane", ističe premijer Frašto.

Članovi Ekspertne grupe pozvali su predstavnike BPK Goražde da svoje primjedbe na ponuđena rješenja iznesu na konferenciji u Sarajevu, te odbili prijedlog predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde Suada Došla da se o ovoj temi ponovo razgovara u Goraždu sa članovima Kolegija Skupštine, političkim predstavnicima, privrednicima i ostalim zainteresiranim subjektima.

Napomenuvši da je riječ samo o preporukama, o kojima odgovorne osobe u Parlamentu Federacije BiH treba tek da odluče, o eventualnom prihvatanju ili ne prihvatanju i da pokrenu proceduru ustavnih promjena, profesor Trnka je ukazao na činjenicu da bi ovo poslije rata, poslije Ustava FBiH koji nam je nametnut, bio prvi pokušaj da sami donesemo Ustav kakav nam odgovara. "Tek kad se to provede i ako se prihvati, Federacija bi bila bitno drugačija od sadašnje Federacije", navodi Trnka.