BiH
0

Trnka: ICTY minimalan odgovor na propuste međunarodne zajednice

FENA
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Formiranje Tribunala u Hagu (ICTY) bio je minimalan odgovor na sve propuste koje je međunarodna zajednica učinila od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za Agenciju Fena profesor ustavnog prava Kasim Trnka, komentirajući učinke ovog suda u povodu obilježavanja 20. godišnjice njegovog rada.

Naglašava da međunarodna zajednica nije definirala da se desila agresija, iako je postojalo više razloga za to, "a Bosni i Hercegovini je nametnut i embargo na oružje što je umnogome otežalo njenu odbranu".

"Bilo kako bilo, ipak je ICTY odigrao veoma važnu ulogu, i da ništa drugo nije učinio, sačinio je ogromnu dokumentaciju o ratnim zločinima", potcrtava Trnka, navodeći da će domaći sudovi morati iskoristiti tu bazu podataka dabi nastavili posao koji završava ICTY.

ICTY, prema njegovim riječima, doprinosi istini samim tim što je utvrdio koje su to najodgovornije osobe koje su sudjelovale u sukobu na području bivše Jugoslavije.

"Prava je šteta što Slobodan Milošević nije doživio presudu, jer bi zasigurno bio okrivljen i za zločin genocida, kako je to potvrđeno i jednom međupresudom", kazao je Trnka, konstatirajući da bi to bitno utjecalo na odnose u regiji i doprinijelo utvrđivanju istine šta se stvarno desilo u BiH i na prostoru bivše SFRJ.

On, nadalje, smatra da je početna praksa ICTY-a pomogla da se uspostavi isti takav sud za zločine u Ruandi, te da je kao inicijalna ideja utjecao i na ustanovljenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC), odnosno stvaranje jednog svjetskog sistema reakcije na zločine, kao prevencija i poruka svim onima koji bi ubuduće imali namjeru da počine zločine, da neće izbjeći pravdi.

"To je dobar dio doprinosa ICTY-a, jer se ta ideja naprosto 'zavrtjela' u međunarodnim krugovima i već dobila neke preciznije oblike", pojašnjava Trnka, ponovo se referirajući na pitanje arhive ICTY-a, uz ocjenu da je veoma važno kome će pripasti ta bogata arhiva i na koji način će domaći sudovi nastaviti da je koriste.

U tom kontekstu, precizira da bi političke elite na području bivše SFRJ morale shvatiti da na prvi pogled ta disproporcija između broja osuđenih u odnosu na žrtve, očigledno govori o karakteru rata i zorno pokazuje ko je bio žrtva, a ko agresor.

ICTY danas obilježava 20. godišnjicu postojanja i rada, a radi se o međunarodnom ad-hoc sudu, utemeljenom na osnovu Rezolucije 827 (1993) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo 25. maja 1993. godine.