{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duraković: Presudama za genocid u Srebrenici ICTY učinio historijski zaokret

F
27.5.2013. u 11:41
0
6
Duraković: Presudama za genocid u Srebrenici ICTY učinio historijski zaokret
0
Duraković: Presudama za genocid u Srebrenici ICTY učinio historijski zaokret
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Anadolija)
"Smatram da je za nas, posebno u Srebrenici, za preživjele žrtve genocida, itekako historijski bitno da je Haški tribunal izrekao nekoliko individualnih krivičnih presuda protiv odgovornih u institucijama Republike Srpske za genocid u Srebrenici. To je historijski zaokret", kazao je danas Agenciji Fena načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković povodom 20 godina rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
"Isto tako, ima još dosta onih koji su trebali biti procesuirani, ali, nažalost, zbog vremenskog ograničenja, ili nazovite to kako hoćete, neko ne želi taj posao dovesti do kraja", kazao je Duraković.

Prema njegovim riječima, sve važnije osobe su do sada privedene licu pravde, neke sa zakašnjenjem, neke, poput Slobodana Miloševića, nisu ni dočekale konačnu presudu.

"Smatram da će tek onog momenta kada presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću budu konačne to zaista biti druga historijska okretnica", kazao je Duraković.

On kaže da je u historijskom i dugoročnom smislu zadovoljan radom Haškog tribunala, ali da postoji još mnogo posla koji treba uraditi.

"Nadam se da će to Sud u BiH dovršiti u neko dogledno vrijeme", kazao je.

Duraković ističe da je važno da su glavni ljudi koji su odgovorni za rat u BiH u Tribunalu i da će se poštivati presude koje taj sud donese.

"Nažalost, zasad nismo svjedoci da se te presude baš u potpunosti poštivaju, s obzirom na to da imate one koji u ovoj državi negiraju presude suda pa negiraju i sam sud. Koliko je on pravedan za sve, to je sad pitanje, ali bitno je da većina evropskih, pa i svjetskih zemalja prihvata presude. Za nas, koji smo preživjeli genocid u Srebrenici, to je vrlo važno", kazao je Duraković.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas obilježava 20. godišnjicu. Sud je osnovan na osnovu Rezolucije 827 (1993.), koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo 25. maja 1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: