Kroz Vilsonovo šetalište
0

"Trkom u Evropu" 9. maja u Sarajevu

FENA
Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije BiH zajedno sa nevladinom organizacijom "Marathon" 9. maja u Sarajevo, organizuje sportsku manifestaciju pod nazivom "Trkom u Evropu".

Start i cilj ove sportske manifestacije biće na Trgu BiH 1. Trasa trke duge 4 km će prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Dionica je relativno kratka kako bi se omogućilo zainteresovanim svih dobi i kategorija da učestvuju u trci.

U okviru trke obilježit će se i Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja se ove godine obilježava diljem Evropske unije. U tu svrhu učešće na utrci iznosi simobolične 2 KM, a prikupljena sredstva će biti donirana dvjema organizacijama koje okupljaju osobe s posebnim potrebama i socijalno ugrožene grupe.

Nagradni fond u ženskoj i u muškoj konkurenciji iznosi 200, 150, 100, 50 KM za prvih pet takmičara i takmičarki. Prvih 350 učesnika koji završe trku će dobiti i posebne majice.

Prijave za učešče mogu se slati uputiti putem web stranice NVO "Marathon“ Sarajevo: www.sarajevomarathon.ba. Rok za registraciju je 8. maj.

Devetog maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske koji se smatra ocem današnje Evropske unije predstavio je prijedlog stvaranja ove današnje prosperitetne porodice evropskih država. Ovaj prijedlog, poznat je pod nazivom "Schumanova Deklaracija", a od 1985. godine i odluke političkih vođa na samitu u Milanu 9. maj se obilježava kao Dan Evrope. Dan Evrope u BiH se obilježava od 1997. godine kroz različite sportske i kulturne aktivnosti u cijeloj zemlji.