Sarajevo
0

Utrčimo u Evropu zajedno u nedjelju sa Trga BiH

FENA
Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine zajedno sa nevladinom organizacijom "Marathon" Sarajevo, organizuje 4 km dugu utrku pod nazivom "Trkom u Evropu", koja će se održati u Sarajevu u nedjelju, 9. maja 2010. godine.

Start i cilj ove sportske manifestacije će biti na Trgu BiH 1, sa početkom trke u 10.00 sati. Trasa će prolaziti kroz Vilsonovo šetalište i relativno je kratka, kako bi se omogućilo zainteresovanim učesnicima svih dobi i kategorija da učestvuju u trci.

Na manifestaciji će prisustvovati ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije EU u BiH, Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU u BiH, Alejandro E. Alvargonzalez San Martin, ambasador Kraljevine Španije u BiH, general-major Bernhard Bair, komandant EUFORA i brigadni general Stefan Feller, šef Policijske misije u BiH (EUPM).

Očekuje se učešće velikog broja učenika i studenata te predstavnika različitih stranih organizacija od kojih će mnoge nastupiti i timski. Nastup su potvrdili i učesnici iz Španije, Mađarske, Švajcarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Nagradni fond, u ženskoj i u muškoj konkurenciji, iznosi 1200 KM odnosno 200, 150, 100, 50 i 50 KM za prvih pet takmičara i takmičarki. Prvih 400 učesnika koji završe trku će dobiti i posebne majice. U okviru trke obilježit će se i Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja se ove godine obilježava diljem Evropske unije. U tu svrhu učešće na trci iznosi simobolične 2 KM, a prikupljena sredstva će biti donirana dvjema organizacijama koje okupljaju osobe s posebnim potrebama i socijalno ugrožene grupe (NVO Svjetlo i humanitarna organizacija PARTNER). Rok za registraciju je, subota 8. maj 2010. godine, a broj se može podići u prostorijama LAFUMA-e, BBI Centar, sprat V.

Više informacija, na web stranicu NVO "Marathon" Sarajevo, www.sarajevomarathon.ba.