Put BiH ka NATO-u
1

Trišić-Babić: BiH će imati velike koristi od NATO-a

Klix.ba
Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a, ne dolazi u BiH da "uvrće ruke", već kao partner i prijatelj, rekla je Ana Trišić-Babić, predsjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja se bavi reformskim aktivnostima u procesu pridruživanja BiH NATO savezu.

"On donosi poruku ohrabrenja, ali političarima i narodima u BiH prepušta suverenu odluku o tome u kakvim odnosima sa Savezom žele da budu", istakla je Trišić-Babić u intervjuu za Nezavisne novine.

Komisija za NATO integracioni proces BiH radila je u proteklom periodu na zaključenju našeg drugog ciklusa sprovođenja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) u kojem se definišu dvogodišnji ciljevi reformi u BiH, koji uključuju reforme u oblasti odbrane, te iz političke, ekonomske, pravne i sigurnosne oblasti. Trišić-Babić je izdvojila i aktivnosti na polju obuke kontakt osoba za implementaciju Sporazuma o statusu snaga NATO (PfP SOFA sporazum), koja je naša obaveza po tom sporazumu, a koje se nalaze na svim nivoima vlasti u BiH, sve do entiteta i kantona, te aktivnosti na formiranju baze civilnih stručnjaka za učešće u mirovnim misijama UN-a i NATO-a.

"BiH želi da se profiliše kao izvoznik sigurnosti i zemlja koja ima potencijale da učestvuje u misijama izgradnje mira u kriznim područjima. Mi smo to opredjeljenje potvrdili kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, kroz učešće u nekoliko misija UN-a i NATO-a, i na kraju kroz rad na izgradnji ove baze eksperata i civilnih profesionalaca, od medicinskih radnika, nastavnika, inženjera i drugih, koji će, kada baza bude formirana, imati mogućnost obuke i sertifikacije za učešće u misijama izgradnje mira", dodala je Trišić-Babić.

BiH će imati velike koristi od NATO-a

Istakla je kako će BiH imati velike koristi od integraciju u NATO, iako postoje građani i predstavnici institucija koji su skeptični jer, kako kaže Trišić-Babić, nisu dovoljno informisani. Zbog toga je Komisija pokrenula i internet stranicu www.bihnato.com, kao dio šireg projekta kvalitetnijeg informisanja javnosti oba entiteta.

"Želimo da pokrenemo javnu diskusiju i da doprinesemo kvalitetnoj razmjeni argumenata i stavova. Smatramo da su integracije u NATO prije svega od koristi za građane BiH. Iskustvo iz regiona i zemalja srednje i istočne Evrope koje su postale članice NATO-a je da priključenje Savezu znači garanciju stabilnosti i bezbjednosti imovine, teritorije i građana tih zemalja, te funkcionalan demokratski proces. Stabilna zemlja je prvi i osnovni uslov za ekonomski razvoj i nezaobilazan preduslov za privlačenje investicija", naglasila je Trišić-Babić.

NATO i EU bitni za BiH

NATO se profilisao kao najvažniji faktor sigurnosti Evrope u 21. stoljeću i zbog toga je bitno da naša zemlja postane dio ove zajednice, što bi doprinijelo i našem putu ka EU.

"Smatramo da će se ovo nastaviti i u budućnosti i da građani BiH treba da budu dio ove sigurnosne i političke zajednice, te da uživaju blagodati ekonomskog razvoja i funkcionalnog demokratskog poretka. Reforme koje se sprovode u procesu NATO integracija su kompatibilne s reformama u procesu pridruživanja EU. Zbog toga što su reforme u okviru NATO integracija manjeg obima od EU reformi, u praksi se pokazalo da EU pridruživanje obično slijedi nakon pridruživanja zemlje kandidata NATO-u. Pored toga, EU trenutno radi na ozbiljnim ekonomskim i društvenim strategijama koje imaju za cilj definisanje odgovora EU na probleme rasta nezaposlenosti, krize evra i pada konkurentnosti u evro zoni u globalnoj ekonomiji, koje su definisane u dokumentu "Evropa 2020 - evropska strategija rasta". Stabilizacija BiH i regiona je preduslov za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, i uloga NATO-a u tom procesu je jasno vidljiva", kazala je Trišić-Babić.

EU želi stabilnu jugoistočnu Evropu

Trišić-Babić je poručila kako su priče o tome da su EU i NATO skeptični prema pridruživanju BiH tim organizacijama netačane i da obje organizacije žele vidjeti BiH u njima.

"Oni žele stabilan i prosperitetan region jugoistočne Evrope, otvoren za trgovinu i bez unutrašnjih podjela i sukoba, tako da je proces evroatlantskih integracija partnerski proces u kojem profitiraju obje strane. Ovo je poruka koja se čuje na svakom susretu sa zvaničnicima EU i NATO-a, recimo, prilikom nedavne posjete bivšeg državnog sekretara SAD Hilarry Clinton i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Catherine Ashton, često je apostrofira komesar Evropske komisije za proširenje Stefan Fule itd. Ovo je poruka koja se čula na nedavnom neformalnom ministarskom sastanku država članica EU i zemalja aspiranata u Dublinu. Poruka iz Dublina je jasna: EU želi stabilan i prosperitetan region jugoistočne Evrope u svom članstvu i BiH kao dio njega", prenijela je Trišić-Babić.

Dodala je kako misli da generalni sekretar Anders Fog Rasmusen ne dolazi da "uvrće ruke", "kako je to nedavno formulisao komandant NATO-a u BiH general Lord, već kao partner i prijatelj, koji donosi poruku ohrabrenja, ali koji političarima i narodima u BiH prepušta suverenu odluku o tome u kakvim odnosima sa Savezom žele da budu".

"Ono što političari i građani BiH imaju kao zadatak su reforme koje će našoj zemlji omogućiti funkcionisanje pravne države, demokratije, zaštite ljudskih prava i garantovanje sigurnosti za njene građane. Integracije u NATO, a zatim i u EU, predstavljaju sredstvo i vodič kako da se ovi visoki ciljevi postignu i zato smatramo da su one od nemjerljive koristi za BiH i njene građane", naglasila je Trišić-Babić.