Priznao krivicu
0

Tripkoviću osam godina zatvora za zločine u Foči

Sarajevo-x.com
Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Novicu Tripkovića na osam godina zatvora zbog učešća u zločinima nad civilima u Foči, javlja BIRN - Justice Report.

Tripković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, potpisao je sporazum s Državnim tužilaštvom kojim je priznao krivicu da je od kraja aprila do juna 1992. silovao, fizički i psihički zlostavljao svjedokinju A1, te da je u junu iste godine ubio Vejsila Delića u naselju Donje Polje (općina Foča).

Sporazum je predviđao da Tripković bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest i po do osam i po godina, a Sudsko vijeće je odlučilo da izrekne kaznu zatvora od osam godina.

“Vijeće smatra da priznanje optuženog ima veliki značaj za oštećene. Naš je stav da se optuženi iskreno kaje i to smatramo okolnostima osobito olakšavajućeg karaktera. Vijeće je također cijenilo da je Tripković u sedmoj deceniji života i lošeg zdravlja”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sud BiH je optužnicu protiv Tripkovića potvrdio krajem decembra prošle godine, a optuženi je negirao krivicu mjesec dana kasnije. Suđenje je počelo 15. marta ove godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je da je Sud utvrdio kako postoji “dovoljan broj dokaza” koji potvrđuju da je Tripković silovanje svjedokinje A1 i ubistvo Vejsila Delića počinio “uz direktan umišljaj”.

“Vijeće je posebno cijenilo da je Tripković iskazao upornost u silovanju i fizičkom zlostavljanju svjedokinje A1, te hladnokrvnost u ubistvu oštećenog Delića”, istakao je Maksumić.

Presudom je Tripković oslobođen obaveze da nadoknadi troškove postupka, a oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Vrijeme koje je Tripković proveo u pritvoru, od 6. decembra prošle godine, bit će uračunato u kaznu zatvora, a rješenjem Državnog suda pritvor je produžen do upućivanja na izdržavanje kazne.