{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tribunal uvodi praksu nagrađivanja ratnog zločina

F
16.9.2009. u 13:21
0
5
Tribunal uvodi praksu nagrađivanja ratnog zločina
0
Tribunal uvodi praksu nagrađivanja ratnog zločina
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac smatra da odlukom o pomilovanju Biljane Plavšić Haški tribunal polako uvodi praksu nagrađivanja ratnog zločina "posebno ako se uzme u obzir da je Plavšić priznala svoj zločinački angažman u toku agresije na BiH '92.- '95".
"Rukovodstvo SDUBiH pita se da li je tim činom pomilovana i cjelokupna teroristička politička nomenklatura Miloševićevog militantnog režima, Generalštaba JNA i Karadžićevog SDS-a kao neposrednih izvođača agresije na BiH u kojoj su počinjeni teški ratni zločini i genocid", navodi se u saopćenju.

Haški tribunal, smatra SDUBiH, treba i mora da odgovori cijeloj demokratskoj javnosti na pitanje da li je ovo uvod u sličnu presudu paljanskom kasapinu za 200.000 pobijenih ljudi koje nosi na duši.

"Izbor sudije Kvona za predsjedavajućeg pretresnog vijeća, kao i njegove izjave i zahtjevi u slučaju "Karadžić", presuda specijalnog pretresnog vijeća u slučaju Florens Hartman činjenice su koje govore u prilog tome da se čudne stvari dešavaju s moralnim i pravnim kompasom Haškog tribunala na šta je SDUBiH blagovremeno i upozoravao", ističe se.

SDUBiH u saopćenju navodi da se javnost u BiH s pravom pita da li je na pomolu zamjena teza između žrtve i zločinca u režiji međunarodne zajednice radi prikrivanja vlastite odgovornosti za počinjene zločine tokom rata u BiH i to upravo putem Haškog tribunala.

"SDUBiH smatra da očito ovakva rehabilitacija zločina i njihovih nosilaca, ovako i na ovaj način promovira zločince i diže ih na pijedestal heroja njihovih sljedbenika i podstiče moguće potencijalne nosioce budućih zločina, evidetno potvrđujući tezu da se zločin isplati", ističe se u saopćenju što ga potpisuje predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: