{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tribunal traži snimak Mladićevog intervjua

S
3.9.2011. u 13:08
0
2
Tribunal traži snimak Mladićevog intervjua
0
Tribunal traži snimak Mladićevog intervjua
Ratko Mladić
Haški tribunal zatražio je od ruskog tv kanala na engleskom jeziku "Russia Today" intervju sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem koji je snimljen 1995. godine, a u kojem on kaže da su tragični događaji u Srebrenici bili odgovor na djelovanje kontingenta UN u toj enklavi.
"Intervju sa Mladićem koji je Russia Today objavio prije dvije sedmice izgleda da je bio novost ne samo za javnost, nego i za ovo međunarodno tijelo koje bi trebalo da je najviše upućeno u zbivanja u ratu u BiH", navodi se u saopštenju ruske televizije i dodaje da će, u interesu pravde, sarađivati sa istragom.

Mladić u intervjuu snimljenom 13. augusta 1995. godine, objašnjava da je u aprilu-maju 1993. godine bio potpisan sporazum o Srebrenici u kojem je enklava proglašena bezbjednom demilitarizovanom zonom gdje je nedopustivo prisustvo naoružanih lica osim snaga UN.

"Ali, umjesto da razoružaju muslimanske formacije, snage UN su te bezbjedne zone pretvorile u bazu za teroriste i fundamentaliste iz koje su vršeni napadi na naša sela i gradove", istakao je tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, kojem se sada sudi u Haškom tribunalu.

Mladić je naglasio da su "muslimani svoje oružane snage povremeno popunjavali uz pomoć Irana, a ponekad su čak koristili i helikoptere da prebacuju oružje i drugu borbenu opremu iz Irana, a što su mirovne snage UN posmatrale."

Na pitanje novinara o otkrivenim masovnim grobnicama sa ostacima više hiljada tijela, Mladić je rekao da su tu sahranjeni samo oni koji su poginuli u borbi.

Intervju sa Ratkom Mladićem je više od 15 godina bio u arhivama, a pronašli su ga novinari ruskog tv kanala.

Mladić, koji se skoro 16 godina krio, uhapšen je u Srbiji 26. maja, da bi 31. maja bio izručen Tribunalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: