U organizaciji CCI
1

Tribina "Ti ih biraš, ti ih pitaš": Vlast se odvojila od ljudi i ne sluša dovoljno o njihovim problemima

Piše: Se. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI) danas je u Istočnom Sarajevu održana tribina pod nazivom "Ti ih biraš, ti ih pitaš" s ciljem omogućavanja direktnog dijaloga između pet izabranih predstavnika iz različitih stranaka i građana.

Građanima su se obratili pet zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH: Lazar Prodanović (SNSD), Nikola Lovrinović (HDZBiH), Fehim Škaljić (SBBBiH), Sadik Ahmetović ("Nezavisni blok") i Damir Bećirović (DF).

Ovo je bila jedna od rijetkih prilika kada građani mogu pitati svoje izabrane predstavnike šta su uradili tokom svog mandatnog perioda. Ipak, odziv građana je bio jako mali, a ni broj postavljenih pitanja nije bio na zavidnom nivou.

Građani su se između ostalog zanimali dokle je BiH došla u putu ka evropskim integracijama. Istaknuto je kako je, nakon određenih pomaka 2015. i 2016. godine došlo do zastoja i da BiH treba još puno uraditi da bi postala punopravan kandidat za članstvo u EU.

Nikola Lovrinović rekao BiH nema alternativu kad je u pitanju ulazak u EU. Nada se da će status kandidata BiH dobiti najdalje u prvom kvartalu sljedeće godine.

"Problem je što su se vlasti odvojili od ljudi, ne izlaze na teren, ne slušaju dovoljno o ljudskim problemima, brinu se o političkim elitama, a ne građanima i to je jedan od faktora usporenog razvoja. Tamo gdje su vlasti bliske građanima ima lijepih primjera uspjeha, naprimjer u Tesliću, Tešnju, Goraždu, Grudama", rekao je Škaljić.

Ovo je jedna od posljednjih tribina u organizaciji CCI-a kojima se jača povjerenje između vlasti i građana, povećava transparentnost rada predstavnika vlasti, a rad izabranih predstavnika preispituje od strane građana/birača.