Skup nakon problema
978

Tribina SDA u Živinicama: Odbacujemo one koji su nas iznevjerili, sada postajemo još jači

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Kako bi javnost detaljno upoznali s problemima koji su nastali u proteklom periodu, ali i predstavili pravce djelovanja u narednom periodu, predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) večeras su u Živinicama održali tribinu.

Sa skupa kojem je prisustvovao veliki broj simpatizera i članova je poručeno da se SDA nalazi na pravom putu, da u narednom periodu ide još jačim koracima, ali i da mora ostati kičma vlasti u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je ključni i najvažniji cilj ove stranke jedna, jedina i cjelovita BiH unutar svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i država u kojoj svi trebaju da poštuju drugog i drugačijeg.

Zvizdić: Dešavanja moraju pozitivno utjecati

Zvizdić je istakao da bi trenutna dešavanja unutar SDA trebala utjecati na ovu stranku u pozitivnom smislu.

"SDA je praktično napravila svoju hidžamu (pročišćenje, op.a.). SDA koja je duboko ukorijenjena u bošnjačkom narodu, tkivu BiH. S vremena na vrijeme krošnju treba malo ošišati kako bi iznikle nove mladice i kako bi ona bila još bogatija i gušća. To je proces koji će rezultirati potpunim prepoznavanjem izvornih i strateških ciljeva na kojima je bazirana SDA – opći interes ispred ličnog, država ispred partijskih interesa i prosperitet BiH izvan bilo kojeg drugog interesa. Ko to ne može da prepozna i ne treba biti reprezent SDA na idućim izborima", naveo je Zvizdić.

On je naglasio i da je SDA bez sumnje najjača i najorganiziranija stranka u BiH, potcrtavši da je to prepoznato unutar građana, birača i članova stranke.

"Mislim da je prepoznato i od naših, uslovno rečeno političkih protivnika koji svoju kompletnu kampanju usmjeravaju prema SDA, jer prepoznaju njenu državotvornost i snagu. SDA je proevropska, narodna i progresivna stranka čiji su korijeni duboko u zemlji, a njena krošnja kao vezivno tkivo pokriva čitavu državu", rekao je Zvizdić.

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović istakao je da je predsjedništvo stranke donijelo odluku da svi oni, posebno visokopozicionirani kadrovi, koji su svojim djelovanjem prekršili statut i pravila stranke te doprinijeli rušenju ugleda, budu suspendirani ili isključeni.

"Ova tribina u Živinicama je prilika da osjetimo puls građana i našeg članstva u smislu kako oni reaguju na sve to. Ono što smo imali priliku vidjeti pokazalo je da je članstvo prepoznalo da su potezi koje rukovodstvo SDA povlači očekivani te da članstvo želi da se SDA riješi onih koji su svojim postupcima nanijeli štetu stranci", istakao je Osmanović.

Osmanović: SDA mora ostati kičma vlasti

On je naveo da SDA mora ostati kičma vlasti.

"Ona mora biti ta kičma kako bi očuvala stabilnost BiH, ali i odgovorila unutarnjim pokušajima rušenja ustavnopravnog poretka, ali i izjavama, odnosno otrovnim strelicama koje dolaze iz Beograda i Zagreba", potcrtao je Osmanović.

Član SDA i premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da ova stranka trenutno prolazi kroz restrukturiranje, ali da gaji iste ideje u pogledu pitanja BiH, ekonomskog programa i demokratije.

On je rekao da je problem u SDA postojao i ranije, ali da je sada pravo vrijeme za promjene.

"SDA proživljava čišćenje onih koji su malo otišli od ideje stranke. Mi ih odbacujemo na određeni način. Posljedice su očekivane, ali mi sada idemo na redizajniranje sastava. Vrijeme je i da uzmemo mlađe ljude, ne odustajući od osnovne ideje koju gaji SDA. Građanima želimo poručiti da smo sljedbenici iste ideje i programa, ali sa novom energijom", rekao je Novalić.

Najviše poljedica nakon unutarstranačkih previranja u SDA osjetio je Tuzlanski kanton u kojem je nedavno smijenja Kantonalna vlada na čelu s premijerom Begom Gutićem.

Nakon izglasvanja nepovjerenja Gutić je imenovan za predsjednika Povjereništva SDA u Banovićima, te zamjenika predsjednika Povjereništva u Kantonalnom odboru SDA TK, a na večerašnjem skupu je rekao da su se obistinila njegova upozorenja iz ranijeg perioda.

"Ono što se desilo u SDA, odnosno čišćenje koje je krenulo stranci će donijeti sigurno određene benefite. Sigurno ćemo iz ovog procesa u koji smo ušli izaći jači i to će se sigurno reflektovati na izborni rezultat u oktobru 2018. godine", rekao je Gutić.

Večeras je istaknuto i da će SDA 24. marta ove godine u sarajevskoj Zetri održati politički skup na kojem će predsjednik stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznijeti presjek stanja u stranci i državi.

Također, poručeno je i da se već radi na izbnornoj platformi koja će zvanično biti predstavljena u maju.