Danas u Sarajevu
0

Tribina o historijskom i aktuelnom značenju zbivanja 2. maja 1992. godine

FENA
Sarajevo 1992.
Sarajevo 1992.
Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je u Domu mladih organiziralo tribinu u povodu obilježavanja bitke za odbranu zgrade Predsjedništva i institucija Republike BiH - 2. maja 1992. godine.

Skup je nazvan "Javna tribina o historijskom i aktuelnom značenju zbivanja 2. maja 1992. za odbranu Sarajeva i BiH", a sudjelovali su tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić, komandant štaba Teritorijalne odbrane RBiH Hasan Efendić i tadašnji pomoćnik ministra za policiju Avdo Hebib. Oni su iznijeli svoja viđenja i impresije iz tog perioda koji je za njih historijski važan za Sarajevo i njegove građane ali i za cijelu BiH.

Predsjednik Udruženja general Mustafa Polutak istaknuo je da je sjećanje na 2. maj 1992. važno zbog budućnosti ove države i njenih građana. On je podsjetio da su tad organizirane jedinice na čelu sa Predsjedništvom i Armijom RBiH suprostavile agresoru u njegovoj namjeri da napadom na zgradu Predsjedništva i institucije RBiH, zauzme Sarajevo, a kasnije ovladaju i Bosnom i Hercegovinom.

Na današnjem skupu čulo se da je to bila teška bitka u kojoj je bilo dosta poginulih. Taj pokušaj napada uspješno je odbijen, a u nastavku te operacije jedinice JNA na aerodromu u Sarajevu zarobile su tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegović koji se vraćao s puta iz inozemstva. On i nekoliko osoba, koje su bile s njima, tad su odvedeni u Lukavicu.

"Dosad se promijenilo mnogo toga. Nema više topovske paljbe, ali je na Sarajevo i na BiH nastavljen neki vid psihološkog rata koji se snažno vodi. Taj rat vode oni koje neće cjelovitu, jedinstvenu, evropsku državu BiH“, istaknuo je u izjavi za novinare Hebib.

Današnji događaj organiziran je u okviru manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", a prisustvovao je premijer Besim Mehmedić i resorni ministar Hajrudin Ibrahimović.

Za danas je planirano i polaganje cvijeća na centralno obilježje mezarja Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i druga mezarja u Sarajevu.