Veza sa Centrom za srce
73

Tri zaposlena u UKC-u u Tuzli zaražena koronavirusom, više od 100 u kućnoj izolaciji

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
U proteklih pet dana u Tuzlanskom kantonu kod 37 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom, a među njima su i tri zaposlenika iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Nadležni poručuju da je situacija još uvijek pod kontrolom, a pronalaze se i rezervna rješenja u slučaju da se poveća broj zaraženih koji su sastavni dio zdravstvenog sistema.

Problem zaraze koronavirusom većeg broja osoba koje su bile u direktnoj ili indirektnoj vezi s Medicinskim institutom Bayer u Tuzli reflektuje se i na Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Posebno je izražena činjenica da su zaposlenici ove dvije zdravstvene ustanove u bliskim, uglavnom rodbinskim odnosima.

Prema informacijama koje je jučer za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog kliničkog centra Vahid Jusufović, između 100 i 120 zaposlenika UKC-a našlo se u izolaciji jer su bili povezani sa zaraženim osobama iz Medicinskog instituta Bayer, poznatijeg kao Centar za srce BiH. Ovim brojem trenutno raspolažu i u Ministarstvu zdravstva TK.

U Tuzlanskom kantonu do objave ovog članka koronavirusom je bilo zaraženo 37 osoba, od kojih je jedna preminula i riječ je o 73-godišnjoj pacijentici iz Centra za srce.

"Prema informacijama koje sam dobila od v. d. direktora UKC Tuzla, veliki je broj zdrvstvenih radnika, supružnika, gdje je jedno zaposleno u UKC-u, a drugo u Centru za srce. Sada imamo rezultat da imamo tri pozitivne osobe koje su uposlenici UKC-a. Trenutno epidemološka služba UKC-a radi analizu da li su te osobe bile prisutne na poslu, jer imamo informaciju da je neko od njih sve ovo vrijeme bio na bolovanju", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Na pitanje da li bi slučaj iz Centra za srce, u kojem je veći broj osoba zaražen koronavorusom, mogao dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu, resorna ministrica je kazala da je prije skoro tri sedmice donesena naredba kojom se od svih ustanova zdravstva tražilo da odvoje jedan dio uposlenika koji predstavljaju takozvani rezervni sastav.

"To smo uradili kako nam se ne bi desila situacija iz Mostara. Sada nam se to pokazuje kao pametna odluka i trenutno nismo u manjku sa zdravstvenim radnicima, što ne znači da nećemo doći do toga. U narednom periodu trebamo vidjeti kakve su nam mogućnosti. Ukoliko bude bilo potrebe tražit ćemo i pomoć od drugih kantona, ili barem u osnovni rad uvoditi studente šeste godine Medicinskog fakulteta, koji bi radili u službama porodične medicine, a da se iskusniji ljekari prebacuju na UKC. Danas ćemo na kriznom štabu razmatrati kakve su nam zakonske osnove za to i ovo je sve još uvijek ideja. Vidjet ćemo šta će struka reći na to", istaknula je Čolić.

Prema njenim riječima, do danas je oko 80 zdravstvenih radnika iz Tuzlanskog kantona testirano na koronavirus, a 15 ih je pozitivno na infekciju. Kako je navela, jedan od hospitaliziranih zdravstvenih radnika ima teški oblik kliničke slike, dok su ostali u stabilnom zdravstvenom stanju.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su utvrđena tri klastera i to onaj u Tuzli, zatim Srednjoj Špionici kod Srebrenika te u Lukavcu.

Ministrica Čolić kaže da su do danas testirane 422 osobe, a 37 ih je pozitivno na koronavirus. U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla nalazi se 13 pacijenata, sedam je u Centru za srce, jedan je u bolnici u Brčkom, dok je 16 u kućnoj izolaciji jer imaju asimptomatsku ili blažu kliničku sliku. Trenutno se u kućnoj izolaciji nalaze ukupno 3.694 osobe.