BiH
0

Tri optužnice zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

FENA
Tužilac Odjela III podigao je tri odvojene optužnice protiv triju osoba koje se terete da su počinile krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Odjel III Tužilaštva BiH podigao je optužnice protiv Mehe Koštića, rođenog 29. januara 1963. u općini Velika Kladuša gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Meho Koštić se tereti da je u drugoj polovini 2012. godine, kao vlasnik štanda - tezge na pijaci u Velikoj Kladuši, neovlašteno, bez odobrenja autora, stavljao u promet nosače slike i zvuka različitog sadržaja, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama.

Kod njega je 4. septembra 2012. pronađeno i privremeno oduzeto 1.576 komada snimljenih nosača slike i zvuka različitog sadržaja.

Optužnica je podignuta i protiv Dragana Zahirovića Dade, rođenog 10. septembra 1974. u Bihaću, nastanjenog u Velikoj Kladuši, državljanina BiH.

Optuženi Dragan Zahirović se tereti da je u drugoj polovini ove godine, u jednoj ulici u Velikoj Kladuši, najčešće iz prtljažnika putničkog automobila, neovlašteno, bez odobrenja autora, stavljao u promet nosače slike i zvuka različitog sadržaja za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama.

Kod njega je 4. septembra ove godine pronađeno i privremeno oduzeto 620 komada snimljenih nosača slike i zvuka različitog sadržaja.

Treća optužnica je podignuta protiv Ante Bačića Tonija, rođenog 17. augusta 1972. u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj, nastanjenog u Neumu, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi Anto Bačić se tereti da je 19. septembra ove godine u poslijepodnevnim satima, u graničnom pojasu općine Neum, upravljajući putničkim vozilom, u prtljažniku prenosio 200 komada nelegalno umnoženih CD medija sa snimljenom muzikom raznih autora, za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama.

Istoga dana, ovlašteni službenici Jedinice granične policije Neum su kod njega pronašli i privremeno oduzeli spomenute predmete.

Optužnice terete optužene Mehu Koštića i Dragana Zahirovića da su stavili u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, a optuženi Anto Bačić se tereti da je prenosio radi dalje distribucije autorska djela umnožena bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH.

Svi navedeni optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava iz Krivičnog zakona BiH.

Optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.