Predali zahtjeve CIK-u
986

Tri nezavisna Tuzlaka žele u utrku za gradonačelnika, stranke još nisu izabrale kandidate

A. K.
Čičko, Ajanović i Arnaut (Foto: Klix.ba)
Čičko, Ajanović i Arnaut (Foto: Klix.ba)
Mirnes Ajanović, Almir Arnaut Beli i Derviš Čičko nezavisni su kandidati koji žele u utrku za novog gradonačelnika Tuzle. Rok za njihovu prijavu je istekao danas, dok s druge strane političke stranke mogu do 27. decembra kandidirati svoje članove.

Na adresu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine zaključno sa ponedjeljkom u 16 sati upućene su tri nezavisne kandidature za gradonačelnika Tuzle, a riječ je o Mirnesu Ajanoviću, Almiru Arnautu Belom i Dervišu Čičku.

Slijedi razmatranje prijava

Ova tri kandidata CIK-u BiH dostavili su potrebnu dokumentaciju, a sada slijedi razmatranje njihovih prijava. S druge strane, političke stranke imaju roka do 27. decembra za podnošenje kandidatura svojih članova.

Građani Tuzle trenutno na dispoziciji imaju privremenog gradonačelnika, odnosno vršioca dužnosti Zijada Lugavića. Njega je nedavno imenovalo Gradsko vijeće Tuzle, a nakon što je Jasmin Imamović podnio ostavku na poziciju gradonačelnika, shodno prihvatanju mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Centralna izborna komisija BiH objavila je datum održavanja prijevremenih izbora u Tuzli, a riječ je o 5. februaru iduće godine.

Potencijalni kandidati se već nalaze u procesu priprema za izbore, a među njima je Mirnes Ajanović, koji je danas i obrazložio svoju kandidaturu. Ajanović je dugogodišnji političar, advokat i predsjednik stranke BOSS, međutim u utrku za gradonačelnika Tuzle ide kao nezavisni kandidat.

Također, kao nezavisni kandidat aplicirao je i Derviš Čičko, koji je inače prije dvije godine bio nominovan za kandidata za čelnika Tuzle u ime Naše stranke. Međutim, neposredno pred početak predizborne kampanje Naša stranka je promijenila odluku te je umjesto Čička kandidirala Mirjanu Marinković-Lepić. Čičko se tada povukao iz aktivnog stranačkog života te je počeo djelovati samostalno. Podnošenje svog zahtjeva za kandidaturu potvrdio je danas za Klix.ba.

U utrku za gradonačelnika Tuzle želi i Almir Arnaut Beli, aktivista i borac za ljudska prava i slobode, te poboljšanje uslova života svih građana Bosne i Hercegovine. On je i predsjednik tuzlanskog udruženja Velika djeca, a CIK-u BiH također kao nezavisni kandidat predao svoju kandidaturu za prijevremene izbore koji će biti održani u Tuzli, što je potvrdio za Klix.ba.

Dva politička imena

Za razliku od nezavisnih kandidata, političke stranke imaju duži vremenski period za kandidiranje svojih članova i to do 27. decembra ove godine do 16 sati.

Trenutno se u političkim krugovima spominju samo dva imena. Riječ je o Zijadu Lugaviću, koji se nalazi na poziciji vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle. On je Imamovićev dugogodišnji prvi saradnik i stranački kolega, s obzirom na to da obojica pripadaju SDP-u. Finalna odluka o Lugavićevoj kandidaturi još uvijek nije zvanično donesena.

Također, kao potencijalni kandidat se spominje i Omer Berbić iz Naše stranke, koji se trenutno nalazi u ulozi vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle. Berbić je poznat i kao jedan od najvećih kritičara gradske vlasti u Tuzli.