BiH
4

Tri mjeseca bez ministra: Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH kažu da neometano rade

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kada je krajem prošle godine došlo do promjene vladajuće strukture na državnom nivou, i kada su smijenjeni kadrovi Demokratske fronte iz Vijeća ministara BiH, niko nije ni slutio da će popunjavanje njihovih pozicija trajati toliko dugo. Ipak, iz jedinog ministarstva u Vijeću ministara, koje trenutno nema ministra ističu kako im to nije smetnja i da funkcionišu bez problema.

Upražnjenje pozicije u Vijeću ministara nakon smjene Slavka Matanovića, sa pozicije državnog ministra saobraćaja i komunikacija i Emira Suljagića sa pozicije zamjenika državne ministrice odbrane, trebaju zauzeti kadrovi SBB-a.

Za poziciju ministra saobraćaja i komunikacija BiH SBB je kandidovao Bakira Dautbašića, sekretara ministarstva sigurnosti BiH. Za poziciju zamjenika ministrice odbrane predložen je Sead Jusić. Oba kandidata prošli su provjere SIPA-e i dobili pozitivno mišljenje Centralne izborne komisije (CIK).

Međutim, njihovo potvrđivanje trenutno je odgođeno zbog sudskog procesa koji se vodi protiv Bakira Dautbašića. SBB insistira da upravo Dautbašić bude državni ministar, i od toga ne misle odustati. Neizvjesnost njihovih imenovanja već traje gotovo tri mjeseca, zbog čega se nameće pitanje funkcionisanja tih ministarstava, a prije svega Ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Osim toga nejasno je i kako će predloženi kandidati dobiti mišljenje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je rad Komisije već nekoliko mjeseci blokiran.

"U ovom trenutku u Ministarstvu nije imenovan ministar no, po pitanju rukovođenja Ministarstvom, zamjenik ministra i sekretar Ministarstva obavljaju zakonima propisane dužnosti u punom kapacitetu. Stoga ne postoje zastoji u obavljanju poslova iz djelokruga rada Ministarstva, pri čemu se ističe da bi imenovanje ministra i njegovog kabineta, odnosno ureda, svakako rasteretilo dio započetih aktivnosti kojima rukovodi Ured zamjenika ministra u saradnji sa sekretarom Ministarstva", potvrdili su za Klix.ba iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Zakon o Vijeću ministara BiH propisuje da u slučaju smjene određenog ministra, dužnosti iz njegove nadležnosti preuzet će zamjenik ministra.

"U skladu s navedenim, Ministarstvo funkcionira bez zastoja u radu, a za rukovođenje Ministarstvom, nadležan je zamjenik ministra u saradnji sa sekretarom Ministarstva", potvrdio je Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

Poziciju zamjenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH trenutno obnaša Saša Dalipagić.

S obzirom na trenutne političke okolnosti i ponovno određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću, još uvijek nema naznaka da će prazna stolica u Vijeću ministara u skorijem periodu biti popunjena.