{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tri miliona KM za rješavanje problema pet mjesnih zajednica

F
20.9.2010. u 17:23
0
0
Tri miliona KM za rješavanje problema pet mjesnih zajednica
0
Tri miliona KM za rješavanje problema pet mjesnih zajednica
Generalni direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH) Amer Jerlagić i načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić Suri potpisali su danas Program prijateljskog okruženja za izgradnju bloka 8 u TE Kakanj i Ugovor za njegovu realizaciju vrijedan tri miliona KM, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.
Navodi se da je Programom i Ugovorom predviđeno da se u realizaciju uglavnom infrastrukturnih projekata u pet mjesnih zajednica (Papratinica, Slapnica, Doboj,TE Kakanj i Čatići), te u projekte JP "Grijanje" i "Vodokom“, na osnovu odluka Nadzornog odbora EPBiH, uloži tri miliona KM čime će biti riješeni neki od višegodišnjih problema tih mjesnih zajednica.

U saopćenju se ističe da je ulaganje u razvoj mjesnih zajednica samo prvi dobitak za lokalnu zajednicu - općinu Kakanj od izgradnje zamjenskog bloka 8 TE Kakanj, instalisane snage 300 MW za što je predviđena investicija viša od milijarde KM i čijom će realizacijom općina Kakanj, pa i širi region značajno riješiti problem zapošljavanja naročito u periodu izgradnje kad će biti angažirano više od 2.000 radnika.

"Naredni dobitak su obezbijeđen kontinuitet proizvodnje uglja u narednih 40 godina. Primjenom najsavremenijih tehnologija u bloku 8 zadovoljit ćemo evropske norme u zaštiti okoliša, obezbijediti dugoročno grijanje grada Kaknja a nisu zanemarive ni redovne koncesione i ostale naknade koje smo dužni uplaćivati Općini za rad TE Kakanj i rudnika. To i niz drugih ništa manje značajnih stvari omogućit će sasvim izvjesno brži razvoj i sigurniju budućnost stanovnicima općine i šire regije", istakao je nakon potpisivanja Programa i Ugovora generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić. On je napomenuo da su takvi programi i ugovori već potpisani s općinama Tuzla i Zenica.

Načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić izrazio je zadovoljstvom što je došlo do realizacije tog posla i naglasio da će Općina, sa svoje strane, uraditi sve što je neophodno da bi projekt bio realiziran.

"To je, prije svega, naše aktivno sudjelovanje u obezbjeđenju potrebnih saglasnosti i dozvola od lokalne zajednice i viših nivoa vlasti. Želja mi je da se što prije počne i s konkretnim radovima jer od toga će imati itekakve koristi svi - od lokalne operative, građevinske, industrijske, saobraćajne pa do trgovine i ugostiteljstva. Kakanj je i dosad razvoj temeljio uglavnom na razvoju RMU i TE jer su to najbitniji oslonci naše budućnosti i to uz zdravije uvjete življenja. Zbog toga zdušno podržavamo ovaj investicioni projekt EPBiH koji je od opštedruštvenog interesa", naglasio je Jašarspahić.

Elektroprivreda BiH je, u protekle dvije godine, završila kompletnu investicionu i tehničku dokumentaciju, idejni projekt, studiju utjecaja na okoliš i investicioni program, napominje se u saopćenju. Do kraja mjeseca očekuje se dobijanje okolinske dozvole poštujući sve zakone koji reguliraju tu oblast i uskoro raspisivanje međunarodnog tenedera za pretkvalifikaciju kandidata za izbor strateškog partnera za izgradnju bloka 8 koji će zamijeniti četiri stara bloka snage od po 32 MW i jedan blok od 110 MW.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: