Sarajevo
0

Elektroprivreda BiH potpisala ugovor za Termoelektranu Tuzla

FENA
Ugovor o uvođenju novih evropskih tehnologija u proces deponovanja uglja na depou 1 Termoelektrane u Tuzli, vrijedan 7,9 miliona eura, postigli su danas u Sarajevu Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i njemačko-češki konzorcij Einžinjering Doberšek - KSK.

Potpisnici ugovora su direktor Elektroprivrede Amer Jerlagić te Michael Rutten i Damir Dordevič, direktori firmi učesnica u konzorciju.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja, Jerlagić je naročito napomenuo da je u realizaciju ovog projekta uključeno i šest domaćih firmi: Tehnopetrol, Tehnograd, TTU, Elcom i Deling iz Tuzle, kao i Rudstroj iz Kaknja. One će uraditi skoro polovinu ugovorenog posla.

Naime, 3,6 miliona eura od ukupnog iznosa predviđeno je za građevinsko uređenje dijela podloge depoa 1 u tuzlanskoj termoelektrani, za nabavku i ugradnju jednog kombinovanog uređaja za odlaganje i uzimanje uglja s depoa, za rekonstrukciju sistema transporta rude s depoa za blokove 3, 4 i 5 te za modernizaciju sistema upravljanja i nadzora nad transportom uglja.

Završetak radova je predviđen za 22 mjeseca.

Označit će zamjenu starog, skupog i neefikasnog sistema korištenja buldožera za utovaranje i istovaranje uglja, oko 3,7 miliona tona uglja godišnje, čime će značajno biti povećana fleksibilnost u korištenju i optimiziranju zaliha na depou, povećano korištenje raspoloživih kapaciteta na depou i smanjeni troškovi unutrašnjeg transporta uglja u Termoelektrani Tuzla.

"Realizacija ovog posla za Elektroprivredu ima dvije bitne značajke: gotovo polovinu posla obavit će domaće firme, čemu ćemo težiti i u realizaciji naših sljedećih sličnih investicionih projekata, a bit će to i novi doprinos zaštiti okoliša jer će značajno biti smanjena emisija polutanata iz dimnih plinova, emisija ugljene prašine, rizik od požara minimiziran, a poboljšano prikupljanje i odvođenje površinske procjedne vode s depoa.

I u ovom poslu striktno smo poštivali norme Evropske unije pa ne bez razloga ponovo kažem da je EPBiH već odavno u EU", naveo je direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić.

Projekt zamjene sistema za deponovanje uglja u Termolektrani Tuzla finansiran je iz IDA kredita Svjetske banke, a realizuje se u okviru projekta Power IV, čiji je jedan od osnovnih ciljeva podržavanje primjene i poštivanje regulative za zaštitu okoliša u proizvodnim objektima.