BiH
0

Tri lične priče mladića u borbi protiv nasilja

Klix.ba
Uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, CARE International NW Balkans i Asocijacija XY organizuju premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Budi muško - mijenjaj pravila”.

Projekcija filma je zakazana za petak, 24. maja 2013. u 10:30 sati u Mostaru u Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj i Srednjoj prometnoj školi Mostar.

Film “Budi muško – mijenjaj pravila” prati tri priče mladića iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske uključenih u projekt Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na sjeverozapadnom Balkanu. Behudin, Alen i Stefan iskreno prenose svoja iskustva odrastanja u ambijentu u kojem je rodno zasnovano i vršnjačko nasilje svakodnevnica, govore o vlastitim transformacijama, koje su rezultat njihovog učešća u projektu, i želji da naučeno prenesu na svoje prijatelje i vršnjake.

Premijeri filma će prisustvovati brojni učenici, nastavnici i pedagozi sarajevskih srednjih škola, kao i njihovi vršnjaci iz dvije mostarske škole. Cilj filma je promocija upotrebe multimedijalnih metoda u prevenciji rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja u radu sa mladićima uključenim u projekt Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na sjeverozapadnom Balkanu.

Istraživanje o efikasnosti implementacije projekta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koje je proveo je CARE NW Balkans uz podršku International Center for Research on Women (ICRW) iz Washingtona, pokazalo je da je 65 posto ispitanika iz uzorka u Sarajevu konzumiralo alkohol. Učenici iz sarajevskih projektnih škola pokazali su visoku stopu depresije, stresa i anksioznosti, njih čak 68 posto. Zabrinjavajući su također i pokazatelji o seksualnom i fizičkom nasilju. U Sarajevu je 29 posto učenika konstatiralo činjenicu da su bili izloženi fizičkom nasilju u porodici, dok je 16 posto prijavilo da su bili predmet nekog vida seksualnog nasilja. Frapantna je činjenica da čak 81 posto mladića ispitanih u Sarajevu, u školama obuhvaćenim projektom, smatra kako je uredu udariti ženu ukoliko ona odbije seks. Zbog svega toga, vrijednost i važnost ovakvog metoda rada, prilagođenog modernim i naprednim trendovima među mladima, je mnogostruka.

Film je sniman u BiH, Srbiji i Hrvatskoj tokom 2011. i 2012. godine, a u produkciji beogradske kuće Samaljot.