Kazne od 100 do 50.000 KM
129

Tri inspektora u patrolnom čamcu od danas vrše kontrolu plovidbe u Neumskom zaljevu

S. Š. U.
Federalni inspektori u Neumu borave do 22. augusta
Federalni inspektori u Neumu borave do 22. augusta
Na osnovu plana rada Federalnog saobraćajnog inspektorata, federalni inspektori za sigurnost plovidbe će od danas pa do 22. augusta u Neumskom zaljevu vršiti kontrolu plovidbe.

Inspektori će kontrolirati brodove, čamce, plutajuće objekte i druga plovila što za cilj ima doprinijeti uspješnoj realizaciji turističke sezone te osigurati zaštitu ljudi, plovila, tereta i imovine na moru.

"Sva plovila u saobraćaju moraju ispunjavati sve zakonom propisane uslove, biti osposobljena, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana u skladu sa zakonom, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama, a osobito vodenim skuterima, moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljane plovilima", kazao je glavni saobraćajni inspektor Tomislav Mikulić.

Istakao je kako će zbog povećanog rizika po sigurnost plovidbe u Neumskom zaljevu usred neodgovornog ponašanja vlasnika i vozača plovila, težište kontrole biti na posjedovanju uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima te utvrđivanju osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima.

Nadzor na moru će provoditi tri inspektora za sigurnost plovidbe u patrolnom čamcu Maestral 590.

Tokom ljetne sezone 2021. godine, inspektori su u Neumu i na Jablaničkom jezeru izvršili 87 inspekcijskih nadzora te izdali 45 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 23.400 KM.

"Kazne za prekršaje u oblasti sigurnosti plovidbe propisane su Zakonom o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi, kreću se od 100 KM do 50.000 KM, u ovisnosti od vrste prekršaja. Kazne za upravljanje čamcem, plutajućim objektom, skelom i splavom bez uvjerenja za upravljanje, te za korištenje plovila bez važećih isprava-plovidbene dozvole kreću se od 500 KM za pravnu, te do 100 KM za odgovornu osobu ili drugog pojedinca", istakli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.