|

Tri godine zatvora za Dragana Majstorovića zbog lažiranja vojnih uvjerenja radi većih penzija

Tri godine zatvora za Dragana Majstorovića zbog lažiranja vojnih uvjerenja radi većih penzija
52
Klix.ba
12.6.2019. u 16:14
26
komentara
52

dijeljenja
Tri godine zatvora za Dragana Majstorovića zbog lažiranja vojnih uvjerenja radi većih penzija Foto: N. G./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i osufdio ga na tri godine zatvora.
Riječ je o krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje.

Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o komandnoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako se navodi, istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauvrzat joj izdao lažno uvjerenje.

Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...