Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Što to mi nemamo predstavnika...a šta je sa eminentnim visokim obrazovnim ustanovama u Travniku i Kiseljaku ???? O kvalitetu ovih ustanova dovoljno govori činjenica da studenti i prije roka završavaju...ma, za godinu završe 4... :D
Ja spomenuh baš ta dva, jer moje dvije radne kolegice su završile - jedna u Travniku, druga u Kiseljaku...Čini mi se da nisu ni stigle do tamo, a već su imale diplome dipl. ovo i ono :D ... Jedna od njih je dipl.novinar, a o njenoj nepismenosti bih mogla esej napisati :). Zato imenovah baš te dvije ustanove, mada se slažem da su nam i ostale visokoobrazovne ustanove za...nije prikladno da lanem :D
Jbg, u Sloveniji nema stranačkih Nurkovića da studiraju do penzije i da se poigrava sa studentima. Nažalost, kod nas još uvijek vlada pravo jačega, u prenesenom značenju - stranačkih tariguza, koje ne možeš iskorijeniti ni da mu atomsku pod doope staviš. Ista situacija i sa profesorima...u suštini, yebe lud zbunjenog. Zato i jesmo u banani sa takvim obrazovnim sistemom koji prije svega u fokus stavlja podobne, dok sposobnih nema ni na mapi.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Nemoje te tako mi imamo bar 60 univerziteta samo neki od najboljih su Kobiljaca, Brguljici, Sokolac, Travnik.......sve do jednog su to medjunarodni univerziteti .. pogledajte malo reklame I jumbo placate po Sarajevu... :) :) :) :) :)...:)
Nema ni Ganiceve prestizne Akademije. Ma ovo je laz ;-).
jedino, sta nam preostaje je " preko cize "na skolovanje..
Rat - 1990 i neka! Gledamo vijesti! Profesori Sarajevskog Univerziteta prevrcu po kontejnerima. Ti isti profesori su odgojili generacije vrsnih inzinjera za Energoinvest, Pretis i Unis - firme koje su parirale americkoj GE i ostalim gigantima. Ljut na stanje profesora, kritikujem Alijnu SDA vlast... A njegov partijas i moj suborac, mi na to odgovara: "odgojit ce mo mi nove profesore!" Ispustio je samo da kaze "partijski podobne!" A ja njemu na to: "E moj Meho, dok mi odgojimo nove, ode drzava u Honduras!" Nije Meho sa ugostiteljskom skolom mogo znat, da se znanje mora zaljevat generacijama novih studenata iz decenije u deceniju, dok ne odgojis profesora- Tako i bi! Payback!
A sad o akreditacijama! Po americkim standardima, institucija za akreditaciju tehnickih univerziteta je ABET: http://www.abet.org/accreditation. Od dana kad se aplicira za akreditaciju, fakultet mora 5 godina konstantno da podrzava medjunarodno priznat karikulum nastavnih predmeta. Nakon 5 godina, se razmatra aplikacija za akreditaciju. Profesor drzi katedru, koja je zaduzena za nastavni predmet (ispit) definistan iz karikuluma. Da bi fakultet bio razmatran za akreditaciju i akreditovan, moras imat na fakultetu zaposlene sve profesore koji obuhvataju kompletan karikulum u periodu od minumum 5 godina. Vrlo jednostavno!
svi balkanski univerziteti su tuga . najbolji su u velikoj britaniji i americi .
Bas cudno da BiH nema predstavnika......
Smiješno... Kako da imamo predstavnika kad je cijeli obrazovni sistem otišao u.... (da ne kažem gdje)... Kao i ostatak ove mizerne države...
Dolazi šejtan, polahko, po svoje. Nepotizam, mito, kriminal, napredovanje na osnovu stranačke pripadnosti . . .
kako će bit kad je opšte poznato da korupcija vlada po našim nazovi univerzitetima!
a đe su kineski ,hong kong,japanski,korejski ? to su svemirci za zapadne olinjane univerzitete
Molio bih redakciju klix-a da se prvo informiše nego što piše nebuloze.. svaka budala sada vrši rangiranje fakulteta. jedina mjerodavna lista je Šangajska.. na toj listi nema fakulteta iz BiH, iz regiona ima samo Beogradski univerzitet, koji je od 300-400 mjesta(prvih 100 univerziteta na listi se rangira ponaosob, a onda se vrši od 100-200 itd) i Ljubljanski od mislim 400-500 mjesta... evo i link http://www.shanghairanking.com/ znači, prvo se informišite malo a ne prevodite svakakve vijesti i gluposti.. pozzz
Bas se cudim da BiH nema predstavnika
Pa nije ni cudo da nas nema na toj listi. Puno najkvalitetnijih profesora i asistenata je vec pocetkom rata pobijeglo iz BiH. Njihova mijesta su zauzeli oni koji su ostali i ako mnogi od njih ne ispunjavaju uslove za ta radna mijesta. Ako bi dopustili da nasi strucnjaci iz inostranstva preuzmu neke katedre garantujem da bi se situacija popravila nabolje. Ali to ne pase ni sadasnjim profesorima a vjerovatno ni studentima jer je sad puno lakse dobiti diplomu u ovim uslovima koji vladaju.
jači kiseljak od državnog
A gdje je BOLONJSKI UNIVERZITET - pa nama Evropa i Svijet nameću Bolonjski proces, a Bolonjskog Univerzoteta nigdje
...u americi mit, u nas mito...
U ONOM BEOGRADSKOM SE UĆI KAKO OSVAJATI TUĐE TERITORIJE GENOCIDOM
Prijatelju, dobronamjeran savjet za tebe. Potrazi pomoc. Svaki komentar ti je maksimalno ispunjen mrznjom. Trujes druge oko sebe.
Jebbaji ga, makar nešto uče, tebe učili kako se muze koza a nisu te naučili da razlikuješ kozu i ovna. Školstvo vam zakazalo :-)