BiH
0

Trhulj: Štrajk uništava Hidrogradnju

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, odgovarajući na poslanička pitanja koja se odnose na Hidrogradnju d.d. Sarajevo, izjavio je da štrajk uništava firmu i da 60 ili 70 , a možda i 80 posto radnika želi da radi, ali da to nije moguće zbog grupe koja štrajkuje.

Štrajkači optužuju dosadašnje poslovodstvo firme da je dovelo radnike do ruba propasti, a ministar Trhulj kaže da treba preispitati odgovornost i nekih drugih uposlenika Hidrogradnje, "od portira do direktora", te sačekati da finansijska policija završi svoj dio posla.

Dug vezan za ovu firmu iznosi ukupno 55 miliona KM, rekao je Trhulj, uz napomenu da je Hidrogradnja u većinskom vlasništvu Vlade od 2006. godine.

Poslanička pitanja o Hidrogradnji postavljana su ministru tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu.

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirvad Kurić predložio je da Dom zaključkom obaveže Federalnu vladu da osigura sva potraživanja Hidrogradnje d.d. Sarajevo u roku od 30 dana i omogući nesmatan rad ove firme.

Procedura nalaže da predloženi zaključak treba prvo razmotriti pa onda glasati o njemu, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić.