BiH
0

Trhulj: Ekonomska politika preduvjet je za razvoj i opstanak BiH

FENA
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj programsko-izbornoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) član ove stranke i aktuelni federalni ministar energije, industrije i rudarstva kazao je u obraćanju prisutnima da je ekonomska politika i politika razvoja preduvjet za razvoj i opstanak BiH.

Podsjetio je na tešku ekonomsku situaciju, nizak društveni standard građana te veliku nezaposlenost što su sve razlozi da se mora hitnije djelovati i razmišljati kako kratkoročno tako dugoročno.

Potrebno je prije svega, smatra Trhulj, stabilizirati trenutnu situaciju kako bi se stvorili preduvjeti za uspješniji razvoj BiH i stvorili uvjeti za stanje ekonomskog rasta. Podcrtao je da je toga potrebno sačiniti jednu sveobuhvatnu strategiju razvoja i u njoj predložiti konkretne korake da bi se riješila ekonomska pitanja u zemlji.

Napomenuo je da je došlo vrijeme kada više ne treba razlikovati privatne, države i javne kompanije nego ih je potrebno jednako podržati i stvoriti za sve pozitivan poslovan ambijent jer je jedino tako moguće osigurati sve uspješnost i smanjenje broja nezaposlenih.

Trhulj kaže da izvoz 2011. godine bilo 60 miliona KM, u 2012. godini bio je 100 miliona, a u četvrtak je potpisan ugovor koji će osigurati izvoz od 80 miliona KM, što ukazuje na to da će izvoz u ovoj godini biti oko 120 miliona KM. Govoreći o tekstilnoj industriji Trhulj ističe da je ona u stalnom porastu te da se stoga konstantno i broj zaposlenih povećava od 16.800 u 2008. godini do 21.500 u 2012. godini. No problem je što radnici u toj industriji zarade u prosjeku oko 370 KM, a krajnji cilj je da njihova plata bude na nivou prosječne u Federaciji BiH.

Na kraju je kazao da je potrebno ojačati fondove, uvezati radni staž radnika, a sve u cilju stvaranja zadovoljnih radnika dodajući da je važno iskoristiti i prirodne resurse, mineralne sirovine te učiniti da elektroprivredna društva budu generatori razvoja.