{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trhulj: Ekonomska politika preduvjet je za razvoj i opstanak BiH

F
1.2.2013. u 17:46
0
8
Trhulj: Ekonomska politika preduvjet je za razvoj i opstanak BiH
0
Trhulj: Ekonomska politika preduvjet je za razvoj i opstanak BiH
Erdal Trhulj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj programsko-izbornoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) član ove stranke i aktuelni federalni ministar energije, industrije i rudarstva kazao je u obraćanju prisutnima da je ekonomska politika i politika razvoja preduvjet za razvoj i opstanak BiH.
Podsjetio je na tešku ekonomsku situaciju, nizak društveni standard građana te veliku nezaposlenost što su sve razlozi da se mora hitnije djelovati i razmišljati kako kratkoročno tako dugoročno.

Potrebno je prije svega, smatra Trhulj, stabilizirati trenutnu situaciju kako bi se stvorili preduvjeti za uspješniji razvoj BiH i stvorili uvjeti za stanje ekonomskog rasta. Podcrtao je da je toga potrebno sačiniti jednu sveobuhvatnu strategiju razvoja i u njoj predložiti konkretne korake da bi se riješila ekonomska pitanja u zemlji.

Napomenuo je da je došlo vrijeme kada više ne treba razlikovati privatne, države i javne kompanije nego ih je potrebno jednako podržati i stvoriti za sve pozitivan poslovan ambijent jer je jedino tako moguće osigurati sve uspješnost i smanjenje broja nezaposlenih.

Trhulj kaže da izvoz 2011. godine bilo 60 miliona KM, u 2012. godini bio je 100 miliona, a u četvrtak je potpisan ugovor koji će osigurati izvoz od 80 miliona KM, što ukazuje na to da će izvoz u ovoj godini biti oko 120 miliona KM. Govoreći o tekstilnoj industriji Trhulj ističe da je ona u stalnom porastu te da se stoga konstantno i broj zaposlenih povećava od 16.800 u 2008. godini do 21.500 u 2012. godini. No problem je što radnici u toj industriji zarade u prosjeku oko 370 KM, a krajnji cilj je da njihova plata bude na nivou prosječne u Federaciji BiH.

Na kraju je kazao da je potrebno ojačati fondove, uvezati radni staž radnika, a sve u cilju stvaranja zadovoljnih radnika dodajući da je važno iskoristiti i prirodne resurse, mineralne sirovine te učiniti da elektroprivredna društva budu generatori razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: