Povratak u normalu
118

Trgovci u Sarajevu nakon dva mjeseca otvorili vrata kupcima: Dezinfekcija, odstojanje i nova pravila

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Centar Sarajeva danas je, prvi put nakon proglašenja pandemije koronavirusa konačno malo "živnuo". Trgovci koji su cijeli svoj život podredili radnjama u kojima zarađuju svoj hljeb, danas su ugledali tračak nade.
Mada većina njih, kako kažu, zavise od turista, drago im je bilo dočekati da se život polako vraća u normalu. Nestrpljivi da ponovo otvore svoja vrata mušterijama, mnogi od njih su već danas polako počeli s čišćenjem radnji, spremanjem, a neki su već dočekali svoje prve kupce nakon dva mjeseca.

Prva ulica kojom smo prošetali bila je Kazandžiluk na Baščaršiji, ulica koja čuva tradiciju.

"Nisam radio skoro dva mjeseca. Četrdeset godina nikad nisam odsustvovao toliko s posla. Dosadno je bilo sjediti kod kuće, ako ništa, malo smo se odmorili. Nadamo se da je glavno prošlo i da ćemo se ponovo vratiti po starom kada je posao u pitanju. Neće to baš biti tako lako, ali nadamo se da ćemo pregurati uz Božiju pomoć. Mi smo još i dobro prošli, zahvaljujući mjerama koje smo poštovali. Koliko god nas je to ekonomski koštalo, mislim da su uvedene mjere bile ispravne", kazao nam je stari sajdžija Hajrudin Bajrović.

Nedaleko od njega nalazi se i tekstilna radnja u kojoj su rado govorili o ponovnom otvaranju.

"Čistimo polako, spremamo da možemo otvoriti radnju. Vidjet ćemo kako će sve ovo biti, s obzirom da mi dosta zavisimo i od turista, granica i tako dalje. Ne nadam se nekom velikom poslu, vidjet ćemo. Država pomaže koliko može", kažu iz ove radnje.

Iz slastičarne Carigrad kažu nam da su radnici malo živnuli, ali da mušterija još uvijek nema.

"Radnja je u pripremi, otvorili smo, malo je živnulo za nas radnike, jer nismo u kućama, ali što se tiče mušterija, toga još nema. Ako ništa, barem da ne bude tužna čaršija, zatvorena, ali moramo i mi doprinijeti više našem gradu", govore.

Posjetili smo i trgovinu obuće Gema koja se nalazi na Trgu Fra Grge Martića. Oni ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da su danas dočekali i svoje prve kupce od proglašenja pandemije koronavirusa.

"Mi smo bili zatvoreni od 18. marta, danas smo zvanično otvorili sve svoje radnje. Kupci dolaze, drago nam je da se polako sve vraća u normalu. Poštujemo naravno sve mjere koje su nam nadležni rekli, držimo odstojanje i vodimo računa o higijeni", kazala nam je Alma Efendić.

Iz Tom Tailora su nam kazali da su poduzeli sve neophodne mjere za zaštitu protiv koronavirusa i detaljno dezinfikovali radnju.

"Mi smo proteklih dana sve svoje radnje dezinfikovali, poduzeli sve neophodne mjere za zaštitu protiv koronavirusa. Firma za dezinfekciju i deratizaciju odradila je svoj posao, a nakon njih i mi smo posebno dezinfikovali svaki ćošak. Nakon svakog kupca dezinfikuje se kasa i sve površine. Iz preventivnih razloga nismo omogućili kupcima da probaju artikle, ali svakako mogu da ih zamjene i vrate ukoliko im ne odgovaraju, s tim da mi kasnije i te artikle koji su vraćeni dezinfikujemo u magacinu, kako bismo ih mogli ponovo izložiti. Zadovoljni smo, kupci polako dolaze i nadamo se da će biti još i bolje", kažu iz Tom Tailora.

Podsjetimo, Krizini štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se od ove sedmice otvore trgovine na veliko i malo, mali obrti, advokatski i notarski uredi.