|

Trg ispred Općine Centar dobio ime Trg Prvog korpusa Armije RBiH

Trg ispred Općine Centar dobio ime Trg Prvog korpusa Armije RBiH
851
Klix.ba
26.5.2017. u 14:06
72
komentara
851

dijeljenja
Trg ispred Općine Centar dobio ime Trg Prvog korpusa Armije RBiH
Postavljanjem tabli sa natpisom na kojima stoji Trg Prvog korpusa Armije RBiH na trgu ispred zgrade u kojoj su smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo zvanično je završena procedura preimenovanja ovog trga u čast korpusa čija je zona djelovanja bila u Kantonu Sarajevo i čiji su pripadnici hrabro odbranili ovaj grad od napada i osvajanja agresorskih snaga predvođenih nekadašnjom Jugoslovenskom narodnom armijom.
Naziv trga nije slučajno odabran, jer se upravo na ovom mjestu 2. maja 1992. godine desila jedna od najvažnijih bitaka za Sarajevo, kada je zaustavljen napad Jugoslavenske narodne armije u njenom nastojanju da zauzme najvažnije objekte i institucije u glavnom gradu, a u čemu su ih osujetili budući pripadnici Prvog korpusa.

Preimenovanje naziva trga koji je smješten između zgrade Općine Centar, Koševskog potoka, Obale Kulina bana i ulice Reisa Džemaludina Čauševića rezultat je višemjesečne saradnje službi Općine Centar, Savjeta Mjesne zajednice "Trg oslobođenja-Centar", na čijem je području smješten trg, Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti te Skupštine Kantona Sarajevo.

Osim navedenog, u čast legalne vojne formacije koja je odbranila ovaj grad tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, također je pokrenuta inicijativa da se jedna od najdužih ulica u Centru, od skoro četiri kilometra između porodilišta na Jezeru i Poljina, nazove po Armiji RBiH.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...